Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Rostuhar

Degustacija slobode : Zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet

  • Nakladnik: Klub za ekspedicionizam i kulturu
  • 05/2012.
  • 207 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789539943422
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon što nas je u svojim dosadašnjim knjigama poveo na putovanja u Egipat, Indiju, Nepal i Tibet, a potom u svojoj posljednjoj knjizi "Džungla" i na opasne ekspedicije u neprohodna područja Amazone i Nove Gvineje, jedan od najčitanijih hrvatskih putnika i putopisaca vodi nas u svojoj novoj knjizi "Degustacija slobode" na posve drugačiju vrstu putovanja.

U vrijeme kada je turizam postao jednom od najvećih svjetskih industrija, a više od milijardu ljudi godišnje odlazi na odmor izvan granica svoje zemlje, Rostuhar je odlučio zaroniti duboko u umove i srca modernih putnika kako bi odgovorio na nekoliko važnih pitanja: zašto toliko volimo putovati, kako nas ta putovanja transformiraju te kako svojim putničkim otiscima utječemo na naš krhki planet. Odgovore je pronašao kako u povijesti turizma, tako i u znanosti, ali i u sjajnim anegdotama sa svojih mnogobrojnih putovanja širom svijeta.

Iako je u svojoj srži popularno-znanstvena, prožeta pogledima sociologa, antropologa, psihologa i drugih znanstvenika na fenomen putovanja, "Degustacija slobode" je toliko intimna i inspirativna da ćete čitajući je osjetiti snažnu želju da krenete na Put. Ipak ćete barem neko vrijeme ostati u udobnosti svojeg doma i nastaviti čitati jer ćete shvatiti da je i sama knjiga – kako autor kaže – jedno veliko i neponovljivo putovanje. Prije svega to je pustolovina koja će vam reći kako da putujete smislenije, odgovornije i održivije, kako da vjerujete u čuda i magiju Puta te kako da se pridružite tihoj revoluciji onih koji svojim putovanjima već sudjeluju u stvaranju boljeg svijeta.

„Zašto je sloboda tako blisko vezana uz putovanje? Zato što se na putu oslobađamo svih onih utega svakodnevnice. U našoj svakodnevnici zapravo se ponašamo po brojnim obrascima, kalupima. Rutina nas određuje. Iz dana u dan učvršćujemo kalupe i gradimo identitet. Kad jednom odemo na put, kad se izmjestimo, svi ti kalupi ostaju iza nas. Doma možemo biti predsjednik države ili rock zvijezda, ali kad se nađemo u nekom selu u Africi gdje nas nitko ne zna, možemo se samo zapitati tko smo zaista.

Naš dan u svakodnevnici često određuje niz nužnosti, a naše svakodnevne odluke nisu samo naše. Na putu, pak, svako jutro donosi novi start i novi paket mogućnosti, a mi svakim korakom i svakom odlukom kreiramo svoju sudbinu.“ (D. Rostuhar)

 

Davor Rostuhar, rođen je u Zagrebu 1982. godine. Od 2001. godine samostalni je pisac i fotograf, a od 2008. godine uživa status samostalnog umjetnika pri HZSU. Radio je kao novinar i fotograf za brojne časopise, poput National Geographic Hrvatska, Meridijani i Geo, a od 2013. godine fokusirao se na vlastite višegodišnje projekte koje izvodi unutar Kluba za ekspedicionizam i kulturu, čiji je suosnivač i predsjednik.

Do sad je proputovao 117 zemalja svijeta i vodio preko 20 ekspedicija u neke od najzabačenijih predjela našeg planeta. Objavio je osam knjiga: "Samo nek se kreće" (2003.), "Na putu u skrivenu dolinu" (2006.), "Džungla" (2009.), "Degustacija slobode" (2012.), "NationalGeographic: Hrvatska iz zraka" (2014.), "U zemlji zmaja" (2015.), "Polarni san" (2018.) i "Ljubav oko svijeta" (2021.) od kojih su četiri prevedene na engleski ("The Journey’s Magic", 2012., "National Geographic: Croatia from above", 2014., "Polar dream", 2018., "Love Around the World", 2021.) i dva dokumentarna filma: "Polarni san", 2018. i "Ljubav oko svijeta", 2021.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –