Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karel Čapek

Poštarska bajka

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 05/2013.
  • 36 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531413848
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada poštar, gospodin Kolbaba, u hrpi pisama koja mora dostaviti pronađe jedno bez napisane adrese primatelja, morat će se zamisliti. Kome ga dostaviti? Što u njemu piše? Smije li ga otvoriti? Ali poštari znaju da se tuđa pisma ne smiju otvarati, pa čak ni ona bez adrese.

U rješenju ove zagonetke pomoći će mu njegovi novi prijatelji, patuljci, koji mogu čitati zatvorenih očiju.

Karel Čapek odio se u obitelji seoskog liječnika Antonína Čapeka i Božene Čapek, koja je svojoj djeci pružila sretno djetinjstvo. Njegov stariji brat, Josef je poznat kao slikar, romanopisac i dramatičar, a povremeno je pisao u tandemu s Karelom. Njegova sestra, Helena također je napisala nekoliko romana. Filozofiju studirao u Pragu, Berlinu i Parizu; od 1917. novinar. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao priče, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone. Čapekova prva knjiga pjesama "Zárivé hlubiny" pojavila se 1916., a potom slijede "Raspeti na raskrižju" (Boži muka, 1917), "Lupež" ("Loupežnik", 1920), "Iz života kukaca" ("Ze života hmizu", 1921), "Mučne priče" ("Trapne povidky", 1921) i dr., u kojima razmatra pitanja istine, slobode i smisla ljudskog djelovanja u duhu noetičkog (spoznajnog) skepticizma.

Svjetsku popularnost mu donosi utopijska drama "R. U. R." ("Rossum's Universal Robots", 1920). Na osnovu ove drame riječ "robot" je prvi puta dodana u Oxfordski rječnik engleskog jezika.

Zatim piše dramske i romaneskne utopije, građene na motivu značajna otkrića, s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo: "Tvornica apsolutnoga" ("Tovarna na absolutno", 1922), "Slučaj Makropulos" ("Vec Makropulos" 1922), "Krakatit" (1924), "Adam Stvoritelj" (Adam Stvoritel", 1927). Tim se djelima nametnuo kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Uoči hitlerovske invazije upozoravao je na opasnost koja svijetu prijeti od fašizma, opravdavajući obrambeni rat.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –