Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karel Čapek

Lupež

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Danijela Ljubas, Ðorđa Petrić, Lidija Živković
  • 04/2010.
  • 117 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355555
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Šumsku idilu pitoresknog češkog sela jednoga dana poremeti posjet Lupeža. U pohodu na neobičan plijen, nevino srce mlade Mimi, on neće birati sredstva. Od udvaranja, preko ljubavnih pjesama pa do dvocjevki: protiv roditelja, šumara i vojnih trupa, igrajući na sve ili ništa. Poznajete li vi tog Lupeža? Niste li ga već negdje susreli?

Komedija "Lupež" prva je samostalna drama velikana češke književnosti Karela Čapeka, objavljena 1920. Pripada dijelu Čapekova opusa koji je najbogatiji pravim češkim humorom, ispunjenim blagom ironijom te nepovjerenjem prema povijesti i autoritetima.

Nastala za vrijeme autorova izbivanja iz domovine, plod je nostalgije i oda divljoj i bezbrižnoj mladosti. To je mladost koja ne mari za posljedice, koja se bori za ideale i uživa u životu.

***

Karel Čapek (1890-1938) češki je dramatičar, prozaik, putopisac, pisac bajki, prevodilac i novinar. Svjetsku je slavu postigao dramom "R.U.R." kojom započinje niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije. Romanima "Tvornica Apsolutnoga", "Krakatit" i "Rat s daždevnjacima" začetnik je moderne znanstveno-fantastične književnosti. Utjecao je i na razvoj moderne bajke, a našoj je čitalačkoj publici poznat kao autor glasovite "Poštarske bajke".

Karel Čapek odio se u obitelji seoskog liječnika Antonína Čapeka i Božene Čapek, koja je svojoj djeci pružila sretno djetinjstvo. Njegov stariji brat, Josef je poznat kao slikar, romanopisac i dramatičar, a povremeno je pisao u tandemu s Karelom. Njegova sestra, Helena također je napisala nekoliko romana. Filozofiju studirao u Pragu, Berlinu i Parizu; od 1917. novinar. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao priče, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone. Čapekova prva knjiga pjesama "Zárivé hlubiny" pojavila se 1916., a potom slijede "Raspeti na raskrižju" (Boži muka, 1917), "Lupež" ("Loupežnik", 1920), "Iz života kukaca" ("Ze života hmizu", 1921), "Mučne priče" ("Trapne povidky", 1921) i dr., u kojima razmatra pitanja istine, slobode i smisla ljudskog djelovanja u duhu noetičkog (spoznajnog) skepticizma.

Svjetsku popularnost mu donosi utopijska drama "R. U. R." ("Rossum's Universal Robots", 1920). Na osnovu ove drame riječ "robot" je prvi puta dodana u Oxfordski rječnik engleskog jezika.

Zatim piše dramske i romaneskne utopije, građene na motivu značajna otkrića, s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo: "Tvornica apsolutnoga" ("Tovarna na absolutno", 1922), "Slučaj Makropulos" ("Vec Makropulos" 1922), "Krakatit" (1924), "Adam Stvoritelj" (Adam Stvoritel", 1927). Tim se djelima nametnuo kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Uoči hitlerovske invazije upozoravao je na opasnost koja svijetu prijeti od fašizma, opravdavajući obrambeni rat.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –