Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karel Čapek

R. U. R. : Rossumovi univerzalni roboti

  • Nakladnik: Hangar 7
  • Prijevod: Adisa Zuberović
  • 11/2019.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789538048661
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Rossumovi Univerzalni Roboti", djelo Karela Čapeka dalo nam je naziv Robot. Drama napisana 1920. godine započinje dolaskom Helene Glory u tvornicu koja proizvodi robote. Želja joj je da ih “oslobodi” i izjednači s ljudima… U procesu koji je trebao robotima dati “dušu” puno će toga krenuti krivo i rezultirati robotskom revolucijom i nestajanjem čovječanstva… No, na kraju ipak postoji nada…

Roboti svijeta! Čovjekova je moć uništena, osvajanjem tvorni ce, m i post ajemo gospodari svega. Era čovječanstv a je okončana. Novi svi jet se uzdigao: vladavina Robotā!


“Napravili smo robote previše sličnima. Stotine tisuća istih lica koja nas gledaju. Stotine tisuća bezizražajnih lica. To je noćna mora.”

Karel Čapek

Karel Čapek odio se u obitelji seoskog liječnika Antonína Čapeka i Božene Čapek, koja je svojoj djeci pružila sretno djetinjstvo. Njegov stariji brat, Josef je poznat kao slikar, romanopisac i dramatičar, a povremeno je pisao u tandemu s Karelom. Njegova sestra, Helena također je napisala nekoliko romana. Filozofiju studirao u Pragu, Berlinu i Parizu; od 1917. novinar. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao priče, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone. Čapekova prva knjiga pjesama "Zárivé hlubiny" pojavila se 1916., a potom slijede "Raspeti na raskrižju" (Boži muka, 1917), "Lupež" ("Loupežnik", 1920), "Iz života kukaca" ("Ze života hmizu", 1921), "Mučne priče" ("Trapne povidky", 1921) i dr., u kojima razmatra pitanja istine, slobode i smisla ljudskog djelovanja u duhu noetičkog (spoznajnog) skepticizma.

Svjetsku popularnost mu donosi utopijska drama "R. U. R." ("Rossum's Universal Robots", 1920). Na osnovu ove drame riječ "robot" je prvi puta dodana u Oxfordski rječnik engleskog jezika.

Zatim piše dramske i romaneskne utopije, građene na motivu značajna otkrića, s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo: "Tvornica apsolutnoga" ("Tovarna na absolutno", 1922), "Slučaj Makropulos" ("Vec Makropulos" 1922), "Krakatit" (1924), "Adam Stvoritelj" (Adam Stvoritel", 1927). Tim se djelima nametnuo kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Uoči hitlerovske invazije upozoravao je na opasnost koja svijetu prijeti od fašizma, opravdavajući obrambeni rat.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –