Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stanislaw Lem

Bajke o robotima

  • Nakladnik: Hangar 7
  • Prijevod: Adrian Cvitanović
  • 10/2020.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789538048951
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Bajke o robotima" Stanislawa Lema bezvremene su poučne priče i parabole smještene u svemir nastanjen mehaničkim bićima Lemov su književni odraz fascinacije i promišljanja o umjetnoj inteligenciji, začinjen satirom, ironijom, neodoljivim humorom, ali i reakcijom na autorov društveno-politički kontekst.

No, nisu to ni približno neozbiljne ili dječje priče, dapače…

Kada se u zemlji Alpakā pojavi čudovište ono umije samo jedno: nesmiljeno sijati smrt… Bijela stvorenja iz legendi po cijelome svemiru proganjaju svekoliki život nastao iz metala dok veselim Palatinidima upravo “zločinac osvjetljava put”.

U ovih petnaest bajki o robotima nema Asimovljevih ili Čapekovih robota, nema Dickovih androida, terminatora, kiborga ili robopolicajaca, a opet u Lemovim elektrovitezima, kiberkraljevima i automatijama s lakoćom prepoznajemo mehaničku produhovljenost i njihovu neizbježnu ljudskost.

Stanislaw Lem, poljski autor brojnih romana, eseja, kratkih priča, dramskih i kritičkih tekstova jedan je od najčitanijih pisaca znanstvene fantastike. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika, a njegov najpoznatiji roman "Solaris" doživio je jednako slavnu ekranizaciju 1972. u režiji Andreja Tarkovskog.

Iz velikog opusa ističu se još djela "Futurološki kongres", "Zvjezdani dnevnici", "Fijasko", "Astronauti" i "Glas njegova gospodara".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –