Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aliette de Bodard

Kuća Jaguara, u sjeni : i druge priče iz Xuya svemira

  • Nakladnik: Hangar 7
  • Urednik: Milena Benini
  • Prijevod: Igor Rendić, Milena Benini, Marko Fančović
  • 10/2018.
  • 475 str., meki uvez
  • ISBN 9789538048500
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedinstvena u svijetu, zbirka priča "Kuća Jaguara, u sjeni i druge priče iz Xuya svemira" sadrži 11 nagrađivanih novela i priča autorice Aliette de Bodard koje spadaju u podžanr space opere.

Xuya svemir narastao je na gotovo trideset priča i novela koje povezuje konfučijanska galaktička carstva u kojima se tradicija prenosi s koljena na koljeno, a preci preko usadaka potomcima prenose svoju mudrost. Sve ih međusobno povezuju umobrodovi, križanci biologije i tehnologije. Iznimno žanrovski domišljate, priče i novele iz Xuya svemira zalaze u duboke svemire u kojima se prostor i vrijeme ponašaju neobično.

Ima tu svega, rođenja, smrti, pobuna, ratova, obiteljskih i političkih problema, svemirskih brodova i postaja, strave, smijeha i tuge. Baš onako kao što u najboljim djelima spekulativne fikcije i treba biti.


***

"Kuća Jaguara, u sjeni" na jednom mjestu okuplja priče objavljivane uzduž i poprijeko interneta, različitih tematika, ali zajedničkog univerzuma. Kako nije riječ o romanu, tako se konture zajedničkog univerzuma tek naziru kroz dijaloge, djela i sporadična objašjnjenja likova iz priča (odatle i spomenuta redundantnost, nalik onoj iz starih novinskih stripova okupljenih unutar jednog izdanja). Od priče do priče svijet Xuya se mijenja i produbljuje. U početku tek natuknuto društveno uređenje dobiva konkretnije obrise, a umobrodovi, ispočetka tek jedna od onih začudnih ideja znanstvene fantastike, postaju ključne figure većeg dijela priča i cijelog univerzuma.

Priče Aliette de Bodard, smještene u daleku i Drugačiju budućnost, određenu i prožetu tehnologijom neobično nalik magiji (po onoj staroj Clarkeovoj krilatici), bave se pomalo očekivanim temama, kako već predstoji svemiru s višestoljetnim živim bićima, dominacijom carskog dvora i kvocavim pretcima koje ni fizička smrt ne može ušutkati. Veći dio de Bodardičinih priča, svemiru i svemirskim brodovima unatoč, koketira s fantastikom, a kulisama unatoč, fokus je uvijek na ljudskom iskustvu ili promišljanju iskustva entiteta nalik ljudima.

(iz kritike Matka Vladanovića)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –