Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milena Benini

Prodavač snova

  • Nakladnik: Hangar 7
  • 11/2015.
  • 600 str., meki uvez
  • ISBN 9789538048050
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Čovječanstvo se raširilo po svemiru, no dok je prije za to moralo moljakati usluge jedne druge poznate inteligentne rase, novi pogon - popularno nazvan hipersvemirskim - omogućio je širenje ljudske rase daleko izvan dotadašnjih granica. Istraživački i radoznali mentalitet čovječanstva iznenada će se sudariti s beskrajem i tamom svemira, razotkrivajući našu krhkost naspram vječnosti i neograničenosti. 

Milena Benini (Zagreb, 1966. - 2020.) obrazovala se na Klasičnoj gimnaziji i Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na sveučilištu St. George u Oxfordu.

Kao prevoditeljica i/ili urednica surađivala je s brojnim domaćim i stranim nakladničkim kućama i institucijama, od Školske knjige i Zagrebačke naklade, preko američkih nakladnika Pulsar Books i Dark Star Publications, do Galerije Klovićevi dvori i Central European University u Budimpešti.

Također, već više od deset godina radi kao glavna urednica za Croatian Weekly Economic Bulletin, u izdanju Agencije za pomoć u razvoju iz Zagreba, te kao predavačica u Zagrebačkom centru za poduku. Od 2012. do 2015. godine intenzivno je surađivala s nakladničkom kućom Lumen izdavaštvo, kao prevoditeljica, urednica, te autorica na njihovom blogu. Pisala je također za portale nosf.net i VoxFeminae, te Arteturjen.

Prevođenjem se bavi već dugi niz godina, a dobila je i nagradu za prijevod romana François-Régisa Bastidea Čovjek koji je čeznuo za dalekom ljubavi (Naklada Zoro, 2009.). Prevodila je djela Michela Houellebecqa, Borisa Viana, Julesa Vernea, Michaela Moorcocka, Terryja Pratchetta, Douglasa Adamsa, Thomasa de Quincyja, Stephena Kinga, Normana Mailera i mnogih drugih.

Bila je dugogodišnji član organizacijskog odbora međunarodnog književnog festivala Pontes, te uredništva hrvatskog književnog časopisa Op.A.. Volonterski radi i za Hrvatski jazz-klub, a predsjednica je i žirija za natječaj časopisa IQ za najbolju SF-priču.


Pisanjem se počela baviti još sa 14 godina, kad je prve pripovijetke objavila u časopisu "Sirius". Pripovijetke i članke objavljuje u brojnim domaćim i stranim časopisima među kojima su Vijenac,  Homo Volans, Treća, Zarez, Futura, Neverworlds, Eternity i mnogi drugi, uključujući tu i Ubiq, jedini hrvatski časopis za teoriju i praksu spekulativnog žanra. Pripovijetke su joj također uvrštene u obje antologije hrvatskog SF-a (ur. Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak, "Ad Astra", Mentor, Zagreb, 2006., te ur. Žarko Milenić, "Antologija hrvatske ZF priče", DHK-ogranak u Rijeci i Liber, 2005.)

Dobitnica je pet nagrada SFera: za roman ("Kaos", Futura, 1999.), novelu ("McGuffin Link", Monolith, Zagrebačka naklada, 2005.), kratku priču ("Plesati zajedno pod polariziranim nebom", "Priče o dinosaurima", PUO Pazin, 2009.) i teorijski tekst ("Divide et morere", Književna republika, 2011.), te još jednom za roman ("Prodavač snova", Hangar 7, 2015.), kao i nagrade za najistarskiju priču ("Prva koluna Margulje Krsnice", Treća stvarnost, PUO Pazin, 2009.)

Također je, zajedno s koautorima, dobitnica međunarodne nagrade Eppie za djelo The Complete Guide to Writing Science Fiction (DragonMoon Press, Calgary, 2007.)

Pripovijetke su joj prevođene na više jezika, među kojima i španjolski i poljski. 2012. godine dobila je i stipendiju pazinske Kuće za pisce – Hiže od besid, te je mjesec dana boravila u Pazinu kao gost-pisac. Njen roman "Svećenica Mjeseca", objavljen prvo na engleskom (Priestess of the Moon, MuseItUp Publishing, 2013.) a zatim i na hrvatskom (Zagrebačka naklada, 2014.) dospio je u finale T-portalove nagrade za najbolji hrvatski roman godine.

 

Djela:

- Kaos  (Futura, Zagreb, 1999)  – roman, dobitnik nagrade SFERA;
- Jednorog i djevica (Mentor, Zagreb, 2005.) – zbirka pripovijedaka;
- The Complete Guide to Writing Fantasy – koautor (Darin Park & Tom Dullemond, ur.; Dragon Moon Press, Calgary, 2006) ;
- The Complete Guide to Writing Science Fiction – koautor (Darin Park & Tom Dullemond, ur.; Dragon Moon Press, Calgary, 2007.);
- Djelomična pomrčina (Naklada Zoro, Zagreb, 2012.) – roman;
- Priestess of the Moon (MuseItUp, Calgary, 2013.) – roman;
- Kontakt: An Anthology of Croatian SF – koautor (Tatjana Jambrišak, Darko Macan, ur.; Wizard's Tower Press, Bath, 2014.) – reprezentativna zbirka hrvatskih autora na engleskom
- Svećenica Mjeseca (Zagrebačka naklada, Zagreb, 2014.) – roman
- Da En (Zagrebačka naklada, Zagreb, 2015.) – roman
- Prodavač snova (Hangar7, Zagreb, 2015.) – roman, dobitnik nagrade SFERA.
- Zmajska zora (Zagrebačka naklada, Zagreb, 2016.) – roman
- Kvadrila (2017.), roman
- Djeca vječnosti i kaosa (2017.), roman
- Mletački sokol (2019.), roman
- Nokturno za krpelja (2019.), roman

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –