Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paavo Matsin

Gogoljev disko

  • Nakladnik: Hangar 7
  • Prijevod: Snježana Husić
  • 05/2022.
  • 176 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789538408144
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Radnja romana "Gogoljev disko" smještena je u blisku distopijsku budućnost, u estonski provincijski grad Viljandi, u vrijeme kada je carska Rusija okončala estonsku nezavisnost. Nakon što smo u uvodnim poglavljima upoznati s glavnim likovima, šarenim, komičnim sitnim skitnicama, njihove svakodnevne poslove narušava iznenadno uskrsnuće velikog ruskog klasičara Nikolaja Vasiljevića Gogolja.

Nižući bizarne situacije i oslikavajući snenu atmosferu prepunu živopisnih likova i apsurdnih situacija, Paavo Matsin gradi svijet prepun utjecaja povijesti, alkemije, mistike i literature. Do kraja priče izronit će četvero evanđelista iz šarolike palete boema, prodavača knjiga, lopova i Beatles manijaka kako bi napisali svoja subverzivna Gogoljeva evanđelja u lokalnoj ludnici, unatoč naporima da ih osujeti tajanstvena Murka, heroina kriminalnog podzemlja i agentica carske tajne policije.

Autentičnost društvenih prilika knjige i njezinih nevjerojatnih događaja daju osnovu da se ona klasificira kao magični realizam, ali slike koje Matsin priziva previše su nemirne da bi ih takvo određenje ograničilo; osjećaj slobode koji proizlazi iz njegovog pisanja je toliko jak.

Paavo Matsin estonski je pisac, kritičar i profesor. Svoju literarnu karijeru je započeo je kao član estonske eksperimentalne grupe pisaca 14NÜ. Nakon dva romana ("Doktor Schwarz. Alkeemia 12 võtit" i "Sinine kaardivägi"), književnu je slavu stekao trećim romanom "Gogoljev disko" (2015.) za koji je 2016. dobio Estonsku nagradu za književnost i prestižnu Nagradu Europske unije za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –