Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arkadij Strugacki Boris Strugacki

Teško je biti bog

  • Nakladnik: Hangar 7
  • Prijevod: Žarko Milenić
  • 06/2021.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789538048999
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Glavni lik, Anton, operativac je sa Zemlje koji se nalazi u tajnoj misiji na tuđinskoj planeti nastanjenoj ljudskim bićima čija društva nisu napredovala dalje od srednjovjekovlja. U liku plemića imenom don Rumata, Antonov je zadatak da u srednjevjekovnom kraljevstvu Arkanar promatra, utječe, ali bez direktnog upliva. Utjelovljujući arogantnog plemenitaša, sklonog dvobojima i tučnjavi, nikada nije bio poražen, ali isto tako, ne smije ubiti.

Sumnje opsjedaju don Rumatu, a suosjećanje i ljubav koju osjeća prema lokalnoj djevojci Kiri u njemu izazivaju želju da spasi kraljevstvo od spletkarenja don Rebe, kraljevog prvog ministra… Ali s obzirom na njegove zapovijedi, što mu je činiti? I što ako zanemari naredbe, kakve će to posljedice izazvati?

"Teško je biti bog" Arkadija i Borisa Strugackog propituje jednu od najvećih društveno-povijesnih tema. Ljudski je napredak kroz stoljeća često vrlo okrutan i iznimno krvav, a religija i slijepa vjera mogu biti vrlo učinkovito sredstvo ugnjetavanja i porobljavanja s ciljem uništavanja svakog oblika prosvjetiteljstva i gušenja znanstvene misli.

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih romana braće Strugacki trebao je biti “zabavno i lako štivo u duhu Tri mušketira”, no slavni su ruski autori, reagirajući na ondašnje vrijeme u njihovoj domovini, odlučili ispričati potresnu priču o sudbini jednog društva potonulog u mrak koje se opire svjetlijoj budućnosti…

Najpoznatiji ruski sf književnici, braća Strugacki (Arkadij i Boris) svoja su djela ispunili brojnim društvenim i filozofskim temama. Uz "Teško je biti bog" (1964.) njihova najpoznatija djela su "Puž na uzbrdici" (1966.), "Ponedjeljak počinje u subotu" (1965.), "Ukleti grad" (1988.), "Piknik na rubu puta" (1972.) i "Odvratni labudovi" (1972.). Izgradili su vlastiti, osebujni žanrovski stil koji je izniknuo iz sovjetskog racionalizma.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –