Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Arčabić

Zagrebački zbor kao poveznica hrvatskog i europskog gospodarstva (1922. - 1940.)

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Nakladnik: Muzej grada Zagreba
  • 11/2013.
  • 254 str., meki uvez
  • ISBN 9789537963019
  • Cijena: 22.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Knjiga analizira ulogu Zagrebačkog zbora (danas Zagrebački velesajam) u komunikaciji hrvatskog gospodarstva s gospodarstvima europskih zemalja između dvaju svjetskih ratova. Koristeći arhivsko gradivo, periodiku, filmske zapise i literaturu, autor daje historiografski pogled na djelovanje institucije za organizaciju međunarodnih velesajmova koji su se u razdoblju od 1922. do 1940. godine profilirali u jedno od ključnih mjesta poslovanja i razmjene poslovnih informacija u Kraljevini SHS / Jugoslaviji.

Praćenjem utjecaja različitih trendova na velesajamske manifestacije u četiri karakteristična razdoblja (1922.-1925. / 1926.-1929. / 1930.-1934. / 1935.-1940.) ukazuje se na složenost političkih i privrednih gibanja u međuratnoj Europi.

Analizom intenziteta prisutnosti inozemnih izlagača na sajmovima u Zagrebu te istodobnom usporedbom poslovanja s međunarodnim sajmovima u Ljubljani i Beogradu, knjiga nudi odgovor na pitanje kakvu je ulogu Zagrebački zbor imao u nadmetanjima europskih sila za gospodarsku i političku dominaciju u Kraljevini Jugoslaviji tijekom 1930-ih godina.

 

***

Goran Arčabić rođen je 1977. godine u Zagrebu. Diplomirao je povijest i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Odsjeku za povijest istog fakulteta magistrirao je te pohađa doktorski studij. Od 2004. godine zaposlen je kao kustos u Muzeju grada Zagreba.

Njegovi profesionalni interesi obuhvaćaju proučavanje ekonomske i socijalne povijesti 19. i 20. stoljeća, povijesti rada te istraživanje i prezentaciju industrijskog naslijeđa. Radove objavljuje u znanstvenoj i stručnoj periodici. Autor je više studijskih izložbi.

 

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –