Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Runjić

Auf Wiedersehen, Mustafa

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 04/2013.
  • 270 str., meki uvez
  • ISBN 9789532226294
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Mlada žena, kojoj će se život ubrzo stubokom promijeniti, kao svoje privremeno utočište izabire Sarajevo, grad prema kojem gaji posebnu naklonost. Život u Sarajevu, šetnje, slučajni susreti i razgovori otključavaju paralelnu stvarnost pohranjenu u sjećanjima i pokreću niz priča unutar priče.

Čitatelj je neprestano u pokretu, prostornom i vremenskom, dok autorica u slojeve slaže teme koje jesu univerzalne i uglavnom bolne – ljubav, izdaja, otuđenost, bolest, strah od smrti – ali im pristupa na način koji će vam biti otkriće.

Ogoljeno, naturalističko pripovijedanje prožeto lirskim senzibilitetom uspjeli je hibrid koji Olju Runjić uvrštava među originalnije autorice našeg podneblja.


**

 

Olja Runjić napisala je roman koji se nikome ne udvara. Ovo je teška i autoagresivna inventura jedne egzistencije rastrgane između bolesti, sna o sreći i rezignacije.

Ivica ĐikićKnjige poput ove nastaju kada ih ispiše goli život koji "tone sve dublje u plitkoj kadi" i kada "svi vjeruju da nećeš još dugo", pa ti i stan i zemaljske dane prekrcaju anđelima. Olja Runjić bježi od anđela, self-helpa, positive thinkinga i ostalih jeftinih rješenja što ih nude raznorazni kurco-palcolozi, te u ovom romanesknom putovanju nakraj sebe svjedoči svoje ljudsko i autorsko "jesam" izgovarajući "neću" s uvjerljivošću kakva se rijetko čita.

Predrag Lucić


To što, kako kažu, život piše romane, ne bi bio neki problem da život vrijedan romana ne treba proživjeti i, što je već teže, preživjeti. O jednom takvom životu piše Olja Runjić.

Emir Imamović Pirke

 

 

 

***

Olja Runjić rođena je 1972. godine u Šibeniku, novinarka je i scenaristica, piše prozu, poeziju, kazališne tekstove, scenarije za TV serije i dokumentarce. Autorica je dramskog teksta kazališne predstave "Gola u kavezu" te redateljica, scenaristica i producentica dokumentarnog filma "Kabinaši". Koscenaristica je TV serije "Kazalište u kući" i političke satire "Markov trg". Potpisuje autorstvo monodrame bez naslova koja je u pripremi za postavljanje na kazališne daske.

Objavljena joj je zbirka pjesama "Ako ova usta potrošim". Nova zbirka pjesama "Lancunom preko glave" u pripremi je za objavljivanje.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –