Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Matija Štahan ×

Kritika • 29.02.2016.

Sven Adam Ewin: Zmijski car

Poput Ivana Slamniga, i Sven Adam Ewin u svojemu like objedinjuje 'titule' učenog, ali i zaigranog pjesnika ('poeta doctus' i 'poeta ludens'). Ta se sretna kombinacija vrlina u Ewina ne očituje samo u prizivanju klasičnih metričkih oblika i aluzijama na najveća imena svjetske književnosti, već i u poigravanju domaćim pjesničkim oblicima, ali i stihovima i motivima utisnutim u 'kolektivnu svijest' hrvatskoga...
Kritika • 22.11.2015.

Diego Marani : Nova finska gramatika

Marani u maniri vrsnog postmodernista kombinira svijest o tradicijskoj važnosti finskog nacionalnog epa 'Kalevale' s navadom koncipiranja suvremenih umjetničkih tekstova po uzoru na klasična djela svjetske književnosti, i zato 'Kalevalu' provlači kroz nekoliko različitih razina romana.
Kritika • 21.10.2015.

Filip David : San o ljubavi i smrti

U romanu svaki značajan motiv u sebi sadrži i odraz svoje suprotnosti, poput yina i yanga. Jedini motiv koji se u romanu – pored nedokučiva Boga – izdiže iznad dualističkih zakona na kojima sve počiva, jest ljubav, koja ne mora samo odražavati mržnju, već može zrcaliti i vječnost.
Razgovor • 16.09.2015.

Filip David : U riječima je sve sadržano

Smatra se da prava Biblija nije ova koju čitamo, nego je prava Biblija skrivena. Tako je i Freud došao do podsvjesnog. Tvrdio je da sve ono što govorimo samo krije ono što je bit, pa je psihoanalizom pokušavao doći do glavnog sloja, naše suštine, i tako liječiti pacijente. I to je zapravo to: istraživati riječ, jer u riječima je sve sadržano.
Kritika • 10.09.2015.

Ernesto Mallo : Zločin u židovskoj četvrti

'Zločin u židovskoj četvrti' odvija se u opasnom i kaotičnom Buenos Airesu potkraj sedamdesetih godina 20. stoljeća, u doba strahovlade argentinske vojne hunte. Produžena ruka novouspostavljene diktature svakodnevno ubija disidente, a to izvanredno stanje dobro iskorištavaju i kojekakvi sitni kriminalci.