Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Davor Šalat ×

Preporuka • 05.04.2024.

Davor Šalat : Hrvatske pjesničke prakse od 2000. do 2010.

Nulte su godine za pjesništvo u hrvatskoj književnosti značile poetičku ravnopravnost o kojoj, kada su afirmacije posrijedi, dekadu poslije teško da je moguće govoriti. Za akademsku potvrdu ili osporavanje spomenute sumnje, međutim, morat će proći ponešto godina, usprkos recepcijskoj dinamici koja je, ulaskom u digitalno doba, znatno promijenjena, što u krajnjoj liniji, više nego ranije, podrazumijeva...
Najava • 01.01.2024.

Novogodišnje pjesničko čitanje na Bundeku

Novogodišnje pjesničko čitanje održat će se drugi puta na zagrebačkom jezeru Bundeku. Na Svjetski dan mira, 1. siječnja u 16 sati, petnaestak istaknutih hrvatkih pjesnikinja i pjesnika čitat će svoju poeziju zalažući se za mir među ljudima u ova krizna vremena obilježena ratovima.
Najava • 24.11.2023.

Tribina Žica, odmotano klupko boli

Hrvatski P.E.N. centar poziva na tribinu 'Žica, odmotano klupko boli'. Kako poezija progovara o Žici/slobodi i neslobodi/ represiji/ratu/migrantima?… o iskustvima sudionika kao pjesnika, čitatelja i kritičara, o prijevodima i o antologiji u nastajanju govorit će: Lana Derkač, Davor Šalat, Andrijana Kos Lajtman, Ksenija Banović, Goran Čolakhodžić i Diana Burazer.
Najava • 09.06.2023.

27. Kvirinovi poetski susreti

27. Kvirinovi poetski susreti jedna je od najznačajnijih pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, a održava od 9. do 11. lipnja 2023. godine u Sisku. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i Nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine, objavljenu između dva Susreta.
Najava • 31.01.2023.

Promocija časopisa Poezija 3 – 4, 2022.

Promocija časopisa Poezija 3 – 4, 2022. i CD-a 'Pomrčina' benda Sjeverozapad, održat će se u utorak 31. siječnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Sudjelovat će Lidija Bajuk, Ksenija Banović, Alen Brlek, Diana Burazer, Marina Katinić, Andrijana Kos Lajtman, Davor Šalat, Tomica Šćavina, Rujana Vučićević, Zvonka Obajdin i Nikola Brkljačić.
Najava • 27.11.2015.

Obilježavanje 25. obljetnice obnove rada Ogranka MH u Đakovu i Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska

U Đakovu će se održati svečano obilježavanje 25. obljetnice obnove rada Ogranka Matice hrvatske u Đakovu i program Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska - 10. Slavonsko-baranjsko-srijemski hrvatski književni dani. Pri tom će biti dodijeljena nagrada 'Julije Benešić' ovogodišnjim dobitnicima, Davoru Šalatu i Franji Nagulovu.
Najava • 04.12.2014.

Predstavljanje knjige Ivana Alerića 'Dan maka'

Predstavljanje knjige Ivana Alerića 'Dan maka' održat će se u četvrtak 4. prosinca u Muzeju Mimara u Zagrebu. Novu zbirku pjesama koja istodobno predstavlja najnovije pjesnikovo stvaralaštvo kao i presjek njegova ukupnog stvaralaštva, predstavit će Davor Šalat, Ivan Alerić i Grozdana Cvitan.
Najava • 08.11.2014.

Tribina Jutro poezije predstavlja knjigu Nikice Krajine 'E(k)lipse'

Tribina Jutro poezije predstavlja knjigu Nikice Krajine 'E(k)lipse', u izdanju Naklade Breza. Tribina će se održati u subotu 8. studenog s početkom u 11,30 sati u buffetu Pod starim krovovima u Zagrebu. O knjizi će govoriti Davor Šalat i Nikica Krajina. Voditelj tribine je Robert Roklicer.