Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 25.04.2019.

Frakturina večer poezije
Održava se
25.04.2019. u 20h

Frakturina večer poezije

Žena žutih očiju Gogić Josipa
Usnena predaja Matić Suzana

Nakladnička kuća Fraktura organizira večer poezije koje će se održati u četvrtak 25. travnja 2019. u 20 sati u dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa (Varšavska 3).

Predstavit će nove zbirke Josipe Gogić "Žena žutih očiju", Miroslava Kirina "Malešne", Suzane Matić "Usnena predaja", Lare Mitraković "Dva puta za jug" i Davora Šalata "Zvijezde, davna lica spašenih".

Razgovor s pjesnicima vodit će Irena Matijašević i Miroslav Mićanović.

 

Zvijezde, davna lica spašenih Šalat Davor
Dva puta za jug Mitraković Lara

Izravnost i žestina u knjizi pjesama "Žena žutih očiju" jedan su od mogućih odgovora na ravnodušnost svijeta, odgovor koji neumorno veže riječi i život nemajući samilosti "prema ranjenim dušama". (...) Uporno se vraćajući samoj sebi, poezija Josipe Gogić, s okrutnošću i sjetom, istodobno, otvara krug života i smrti, trajanja i nestanka, vjerujući da će tako pronaći svoj početak, svoga čitatelja.
- Miroslav Mićanović

Knjiga mikrofikcija Miroslava Kirina "Malešne" ogleda se u vlastitoj raznovrsnosti i raznorodnosti. (...) Čitatelja u ovoj knjizi zatječe njegova sjena, ono što ga u čitanju prati, a njezina autora čini iznimnim i važnim: ako pisanje nije pouzdana ulaznica za vječnost, jest dio one radosti koju ne obasjava samo vidljivo i jasno.
- Miroslav Mićanović

Snaga poezije Suzane Matić je u tome što emocija nije prezrena, što subjekt može bježati od nje, i govoriti da je očvrsnuo ili 'odrvenio', i mi mu donekle vjerujemo, ali u presudnim trenucima, kad je zaista apsolutno iskren, on nam i dalje pjeva istu, jednu jedinu pjesmu, a to je pjesma ljubavi.
- Irena Matijašević

Poezija Lare Mitraković s nevjerojatnom mladenačkom lakoćom pregazi granicu živog i mrtvog, granicu sebe i drugih, pa tako osim što se obraća mrtvima koje oživljava, ona sebe poistovjećuje s nekom od pojava ili sa živim bićima u prirodi, najčešće stablom.
- Irena Matijašević

Poezijom se spaja nespojivo i priziva ono što nazivamo odsutnošću, privremenom udaljenošću. Zvijezde: njihova svjetlost, strogo i hladno, lebdi nad životima drugih. Davna lica spašenih: čija su i tko je spašen? Zašto, gotovo neporecivo, vjerujemo da se to odnosi na nas, na naša lica i naše živote? (...) U pjesmama Davora Šalata, "tim strpljivim labirintima linija", ocrtava se povijest predmeta i njihovih skrivenih bivanja, povijest našeg čitanja, radosti i stradanja.
- Miroslav Mićanović

Miroslav Kirin

Malešne

  • Fraktura 04/2019.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533581316

Knjiga mikrofikcija Miroslava Kirina 'Malešne' ogleda se u vlastitoj raznovrsnosti i raznorodnosti, što njihovoj "malenosti" osigurava dodanu čitateljsku vrijednost. Riječ je o tekstovima koji nastaju na granicama bizarnog i zena, ako to znači jezično dohvaćanje onoga što izmiče svakodnevici, njezinu pogledu i ogledanju s predmetnim svijetom.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –