Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Lana Derkač ×

Najava • 01.01.2024.

Novogodišnje pjesničko čitanje na Bundeku

Novogodišnje pjesničko čitanje održat će se drugi puta na zagrebačkom jezeru Bundeku. Na Svjetski dan mira, 1. siječnja u 16 sati, petnaestak istaknutih hrvatkih pjesnikinja i pjesnika čitat će svoju poeziju zalažući se za mir među ljudima u ova krizna vremena obilježena ratovima.
Najava • 24.11.2023.

Tribina Žica, odmotano klupko boli

Hrvatski P.E.N. centar poziva na tribinu 'Žica, odmotano klupko boli'. Kako poezija progovara o Žici/slobodi i neslobodi/ represiji/ratu/migrantima?… o iskustvima sudionika kao pjesnika, čitatelja i kritičara, o prijevodima i o antologiji u nastajanju govorit će: Lana Derkač, Davor Šalat, Andrijana Kos Lajtman, Ksenija Banović, Goran Čolakhodžić i Diana Burazer.
Najava • 09.06.2023.

27. Kvirinovi poetski susreti

27. Kvirinovi poetski susreti jedna je od najznačajnijih pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, a održava od 9. do 11. lipnja 2023. godine u Sisku. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i Nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine, objavljenu između dva Susreta.
PODCAST • 22.10.2021.

PODCAST: Lana Derkač – Hotel za mrtve

Lana Derkač pročitat će vam dvije pjesme iz knjige 'Hotel za mrtve' (V.B.Z., 2020.). Obje pjesme sadrže smrt kao opciju, objašnjava Lana. U prvoj pjesmi ona se može prepoznati u jednoj od namjena žice, u drugoj pjesmi gomila se u katastrofama i ljudskoj nesreći, u apokaliptičnom vremenu. Ako živi imaju pravo na hotel, zašto isto to pravo ne bi imali i mrtvi, pita se pjesnikinja.
Najava • 15.11.2017.

Čitanje poezije povodom Dana pisaca u zatvoru

Povodom Dana pisaca u zatvoru, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se čitanje poezije. Čitaju: Tomica Bajsić, Lidija Bajuk, Ana Brnardić Oproiu, Fikret Cacan, Lana Derkač, Jasminka Domaš, Miroslav Kirin, Laura Marchig, Luka Mavretić, Miroslav Mićanović, Adrian Oproiu, Davor Šalat i drugi.
Najava • 31.10.2008.

Tribina - hrvatska poezija danas

U Knjižnici Sesvete, u sklopu Kulturnog četvrtka, u petak 31. listopada 2008. s početkom u 19.00 sati, održat će se tribina "Hrvatska poezija danas" na kojoj će sudjelovati pjesnički/bračni par Lana Derkač (dobitnica pjesničkih nagrada “Zdravko Pucak“, “Duhovno Hrašće“ i dr.) i Davor Šalat (dobitnik nagrade "Goran" za mlade pjesnike 1991.). Voditelj tribine je Ivan Babić.
Najava • 05.09.2008.

Rujansko Zagrijavanje u Bogdanu Ogrizoviću

U petak, 5. rujna 20008., u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu s početkom u 19.30 sati, započinje nova sezona književnog 'Zagrijavanja' pod vodstvom urednika i pisca Romana Simića Bodrožića. Svojom prozom i poezijom predstavit će se Ivana Peruško, Zoran Pilić, Marijana Ogresta i Lana Derkač.