Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 02.05.2024.

11. Festival povijesti Kliofest početkom svibnja u Zagrebu
Održava se
07.-10.05.2024.

Festival povijesti Kliofest

Trošenje života Bertoša Miroslav
Hrvatska Czerwinski Maciej
Strah od pamćenja Badurina Natka

Festival povijesti Kliofest održat će se od 7. do 10. svibnja u Zagrebu, i osim bogatog programa predstavljanja knjiga, okruglih stolova, izložbi i nekoliko projekcija filmova ove je godine organiziran i kviz znanja – Kliokviz uz već tradicionalan Dan povijesti u mnogim gradovima u Hrvatskoj.

Na Festivalu povijesti Kliofest povjesničari i svi koje povijest zanima tri će dana promovirati svoje knjige, sudjelovati u okruglim stolovima i tribinama, držati predavanja i međusobno razgovarati, raspravljati o različitim povijesnim temama, o filmovima, izložiti rezultate svoga rada, i sl. Održat će se dodjela nagrada povjesničarima u nekoliko kategorija, kao i Dan povijesti – tim se povodom u gradovima i naseljima u širom zemlje održavaju razna događanja na kojima se povjesničari predstavljaju svojim sugrađanima.

Okrugli stolovi posvećeni su obljetnicama: jedan 500. obljetnici smrti Marka Marulića, drugi 150. obljetnici početka rada modernoga Sveučilišta u Zagrebu, treći 50. obljetnici Ustava SFRJ iz 1974. godine, a na četvrtom će se diskutirati o deset godina od obljetničke godine početka Prvoga svjetskog rata i što se u hrvatskoj historiografiji promijenilo u odnosu na istraživanja i viđenja toga prvog velikog svjetskog ratnog sukoba. 

Nekoliko je tribina posvećeno nedavno objavljenim važnim knjigama i izazovima koje te knjige stavljaju pred povjesničare: o memoarima neopravdano zaboravljenoga hrvatskog političara Ivana Bukovića Ćire, o starome Egiptu ili pak o nacionalnom pamćenju traumatičnih iskustava 20. stoljeća. Na jednoj će se tribini po prvi put susresti studenti povijesti s Filozofskog fakulteta, Fakulteta hrvatskih studija i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te porazgovarati o studiranju, mogućnostima suradnje i o tom što nakon studija. Jedna je tribina posvećena raspravi o tome kako je nastala i što je značila rapalska granica, kao i kako se na nju gledalo među stanovništvom koje je ostalo izvan nacionalne matice. Održat će se i tribina o sto godina djelatnosti Francuskoga instituta u Zagrebu, stožerne institucije jačanja hrvatsko-francuskih kulturnih odnosa. Napokon, tu je i tribina o arhivima u digitalno doba.

Festival povijesti Kliofest

Prirodoslovke i matematičarke Luetić Tihana, Vukelja Tihomir

Ove će se godine na Festivalu povijesti Kliofest predstaviti i makedonski povjesničari te ukazati na aktualno stanje svoje historiografije kao i mogućnostima suradnje s hrvatskim povjesničarima. Također će se predstaviti povjesničari iz dva slovenska povijesna instituta – Instituta za suvremenu povijest i Povijesnog instituta Milko Kos Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, dok će kolege s Filozofskog fakulteta u Ljubljani pokazati svoju izložbu o rapalskoj granici. U programu je i predstavljanje novih knjiga Udruženja za modernu historiju u Sarajevu i ovogodišnjega History Festa, kao i predstavljanje novih knjiga Biblioteke XX vek. Ove će godine na festivalu sudjelovati i nekoliko čeških povjesničara te će biti predstavljene njihove knjige, napose zbornik radova posvećen Janu Pelikánu, današnjem nestoru češke balkanistike. Tu su i drugi gosti iz inozemstva, iz Poljske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske…

Na festivalu će biti niz predstavljanja knjiga hrvatskih povijesnih i arhivističkih institucija, među njima Hrvatskoga instituta za povijest i Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Hrvatskoga državnog arhiva i FF pressa, kao i nekoliko nakladnika. Bit će predstavljen i Centar za istraživanje Holokausta i genocida na jugoistoku Europe s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Prodajna izložba povijesnih knjiga, Festival povijesti Kliofest

Banditi Hobsbawm Eric
Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom Fotiadis Ruža, Ivanović Vladimir, Vučetić Radina

Bit će prikazana i dva filma. Prvi je Povijest jednoga zločina – o tragičnoj sudbini poljske obitelji Ulma, koja je za Drugoga svjetskog rata skrivala svoje židovske susjede, i o nekažnjavanju glavnoga nalogodavca zločina, jednoga njemačkog policajca, koji je policijski posao obavljao u SR Njemačkoj i nakon rata. Drugi film govori o tome kako je mala grupa beogradskih intelektualaca i disidenata iskoristila jedan propalestinski miting na početku 1980-ih da iskaže svoju podršku Nezavisnom sindikatu Solidarnost.

Na festivalu će se održati i nekoliko radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. Taj dio programa izvodi se u suradnji s Muzejom seljačkih buna koji je pripremio višesatnu radionicu na temu Seljačke bune 1573., s izradom replika povijesnog oružja od različitih materijala, oblikovanjem skulpture Matije Gupca ili igre Povijesni detektivi. Radionicu o Anni Frank – virtualna šetnja izvest će gimnazijski profesor Hano Uzeirbegović. Tu je i Kliokviz, kviz povijesne tematike koji će se održati u srijedu, 8. svibnja u Caffe baru Spunk. (Besplatne prijave ekipa do 18.30 sati u Spunku!)

Dvije se točke Festivala povijesti Kliofest održavaju u tjednu nakon festivala – izložba Između slave i zaborava: Lea Deutsch – čudo od djeteta i žrtva Holokausta (prikazana lani u NSK) bit će postavljena i otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića profesor Maksim Kamenjecki iz Kijeva održat će predavanje Povijest kao oružje: Ukrajina i Rusija danas.

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice. Nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a filmovi će biti prikazani u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik.

Na prodajnim štandovima knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će moguće nabaviti najnovija, ali i sva ostala povijesna izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika, i ovoga puta uz odgovarajuće popuste.
 

Otvorenje jedanaestog Festivala povijesti Kliofest održat će se u utorak 7. svibnja u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje će predstavnici Muzeja grada Zagreba „oživjeli likove“ iz zagrebačke prošlosti, krvnika Valentina, kraljicu Mariju (supruga Bele IV), crnu kraljicu (Barbara Celjska), poštara Blaža, barunicu Vranyczany i dr.

Program festivala i ove će godine djelomice biti prenošen preko Youtube kanala Kliofest, zahvaljujući studentima i profesorima Sveučilišta VERN’.

Festival povijesti Kliofest organiziraju: Udruga Kliofest, Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Društvo za hrvatsku povjesnicu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –