Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tihomir Vukelja Tihana Luetić

Prirodoslovke i matematičarke : Prve žene u hrvatskoj akademskoj prirodoslovno-matematičkoj zajednici

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 03/2024.
  • 407 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533870045
  • Cijena: 36.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Autsajderice ili heroine, prve akademski obrazovane prirodoslovke i matematičarke su prije više od stotinu godina trasirale put visokoškolskoga obrazovanja žena, do tada opterećen dugogodišnjim pogrešnim shvaćanjima i očekivanjima. Svojim izvanrednim postignućima, iz koje god perspektive promatranima, budućim su naraštajima svojih nasljednica otvorile vrata do tada zatvorenog svijeta. I danas, kad je STEM u modi a "žena iz STEM-a" posebno popularna tema, ishodište temeljite preobrazbe hrvatske akademske prirodoslovno-matematičke zajednice kojom se knjiga "Prirodoslovke i matematičarke" bavi i dalje je u tami i pogled nam ne dopire do žena s kojima je početkom XX. stoljeća ta preobrazba u Hrvatskoj započela.

A priču o prvim akademski obrazovanim prirodoslovkama i matematičarkama valja započeti osvrtom na Mudroslovni fakultet Kraljevskoga sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu jer su gotovo sve one tu stekle visoko prirodoslovno-matematičko obrazovanje... Ukratko, riječ je o vrlo vrijednoj knjizi Tihomira Vukelje, izvanrednog profesora na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Tihane Luetić, znanstvena savjetnica u Odsjeku za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu.

Tihomir Vukelja, fizičar i povjesničar znanosti, docent u Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tihana Luetić, povjesničarka, znanstvena suradnica u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, autorica knjige o studentima Sveučilišta u Zagrebu (1874-1914) te niza tekstova o svakodnevnici studenata i povjesničara na prijelazu stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –