Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 31.05.2022.

15. Monte Librić u Zoo parku
Održava se
06.-12.06.2022.

Pulski Festival dječje knjige Monte Librić svoje će jubilarno, petnaesto izdanje održati od 6. do 12. lipnja 2022. u pulskom gradskom parku, nadomak Dvojnih vrata, kojeg Puljani zovu Kukuriku park. Festival će se održati u potpunosti uživo i baš kao nekad ugostiti brojne pisce i spisateljice, promovirati najnoviju produkciju hrvatske dječje književnosti, organizirati literarne radionice, kazališne predstave, projekcije filmova te najveći sajam knjiga za djecu.

Tema Librić Zoo Park bit će usmjerena na alegoriju priče u kojoj glavnu ulogu imaju životinje, omiljeni likovi dječjih knjiga. Petnaest festivalskih godina proslavit će se tako uz najveću dječju književnu temu i to na otvorenom s festivalskom pozornicom smještenom u hladu atlaskog cedra, dok će se knjige nalaziti na već prepoznatljivim Faustusima, knjiškim štandovima posvećenim Vrančićevim padobranima. 

Okosnica programa bit će poznati Piknik s autorom u kojem će se predstaviti naslovi autora i autorica koji su svoju inspiraciju uglavnom potražili u životinjskom svijetu, a životinje izašle iz knjiga i mašte doći će i u stvarnost. U Puli će svoje knjige predstaviti redom poznati i nagrađivani književnici i ilustratori, a s druge strane edukatori i stručnjaci progovarat će o važnosti zaštite životinja, njihovim navikama i posebnostima. I baš kao što u umjetnosti prisustvo životinjskog svijeta doprinosi jednostavnijem poimanju zbilje, tako i edukacija, posebno o ugroženim životinjskim vrstama, donosi svijest o neraskidivim vezama čovjeka s prirodom i njezinim stanovnicima.

Librić Zoo mijenjat će se iz dana u dan, a bioraznolikošću našeg Jadrana otvorit će ga Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli životinjama kao što je morska mačka bljedica. Zagrebački Zoološki vrt pobrinuo se za egzotičnu stranu priče i iz Maksimira dovodi zmije i kornjače, među kojima se svakako ističe kraljevski piton. Agencija za ruralni razvoj Istre skrenut će pažnju na istarsku kozu kao zaštićenu vrstu u Hrvatskoj čiji je opstanak ozbiljno ugrožen. Sa sovom, jastrebom i orlom gostovat će jedan od najpoznatijih sokolara na svijetu, istarski šaptač pticama, Hari Herak. Snagu i ljepotu konja, životinje koja u umjetnosti zauzima gotovo centralno mjesto, predstavit će Ranč Barba Tone. 

Monte Librić 2020.

Koliko je poznato Monte Librić je prvi i jedini literarni festival na kojem životinje ravnopravno gostuju uz bok književnim stvaraocima čiju ekipu ove godine čini niz sjajnih imena: Olja Savičević Ivančević uz ilustratoricu Luciju Mrzljak predstavit će slikovnicu "Moj prijatelj Mačkodlak"; poznata glumica i pjevačica Mila Elegović stiže sa svojim prvijencom za djecu, zbirkom pjesama "Zašto ptice pjevaju?"; Koraljka Milun pojavit će se se romanom "Baton i Roni", umjetnica Branka Hollingshworth Nara govorit će o slikovnici "Bocka", ilustriranoj prema priči Bruna Mezića; renomirani umjetnik, ilustrator i kipar, Svjetlan Junaković gostuje sa svojom autorskom slikovnicom "Tata u pidžami"; spisateljica Milana Vuković Runjić ima već drugu knjiga za djecu "Mjesec od papira", a poznati meteorolog Zoran Vakula serijal “Vremenaste priče”. Publika će upoznati spisateljicu Ladu Franić i knjigu "Jakov zna sve", a posebnim programom Librić po našu predstavit će se slikovnica "Kapelin", posvećena Matiji Vlačiću Iliriku, autorica Majde Milevoj Klapčić, Katarine Brajdić Drajdić, Ane Dundara Pajić i ilustratora Vibora Juhasa

Dvojezična komponenta Librića istaknuta je tradicionalnim programom Più che una storia koji nastaje u partnersko-kreativnoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula. Talijanske autore ovog pute predvode Vincenzo Stera i Daniele Dibiaggio s knjigom "Zoo party" te David Conati i Gianluca Passarelli naslovom "Salviamo l'ambiente e l'energia". Za scenske izvedbe i radionice zaduženi su glumci Petra Blašković i Luka Juričić.   

Između književnih promocija i druženja sa životinjama, jubilarni Monte Librić obilovat će i umjetničkim radionicama te scenskim programima. Od likovne radionice Monte Zoo, ilustratora i grafičara, Dominika Vukovića čija ilustracija nosi ovogodišnji vizualni festivalski identitet do svakodnevnog Librić teatrina, raznih večernjih programa kazališnog i glazbenog karaktera.   

Na sajmu dječje knjige ovoga puta sudjelovat će najviše nakladnika do sada. Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2. Koncept izložbeno-prodajnog dijela uključuje velik broj manjih izdavača, koji će prvi put sudjelovati na festivalu i veliki izbor knjiga na talijanskom jeziku. Knjige će biti snižene i više od 50%, a određeni izdavači pripremili su i posebne, dodatne promotivne akcije.           

Više informacija: Monte Librić

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –