Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.11.2023.

29. Sa(n)jam knjige u Istri posvećen je stripu i nosi naslov 'Život u oblacima'
Održava se
24.11.-03.12.2023.

Ovogodišnji, dvadeset i deveti Sajam knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri, bit će svečano otvoren u petak, 24. studenog, i trajat će sve do nedjelje, 3. prosinca u Puli, gdje će okupiti više od stotinu domaćih i inozemnih autora u stotinjak vrhunskih programa namijenjenih publici svih uzrasta: uz književne programe, tu su i vrhunske izložbe, performansi, koncerti i projekcije filmova. Uobičajeno, i ove će godine u prostoru Doma hrvatskih branitelja biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po posebno povoljnim cijenama.

Centralna tema Sajma knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri nosi naslov „Život u oblacima“ i posvećena je stripu. Kroz posvetu devetoj umjetnosti, na brojnim programima, književnim susretima i izložbama, Sajam će biti u znaku oblačića u koje autori stripa upisuju replike svojih junaka, a koje čitatelje baš na onoj tankoj crti, rubu između dva nacrtana kadra priče odvode u svijet mašte.

Počasni gost ovogodišnjeg 29. Sa(n)jam knjige u Istri je Milo Manara, jedan od najvećih svjetskih strip autora. U sklopu Sajma u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u subotu 25. studenog u 20.30 bit će otvorena velika Manarina izložba Između stripa, književnosti i filma, talijanske kustosice Paule Bristot. Ova impresivna izložba, a koja će biti otvorena do kraja veljače 2024. godine, donosi različite vidove umjetničke osobnosti Mila Manare i predstavlja njegove veze sa svjetovima filma, književnosti, stripa i vizualnih umjetnosti uopće. Na Sajmu će biti predstavljen i njegov strip Il nome della rosa (Ime ruže) nastao prema knjizi Umberta Eca

Manara predvodi niz velikih strip autora koji dolaze na Sajam. Među njima je slavni autor stripova, slikar, animator, ilustrator Danijel Žeželj koji dolazi sa stripom Kao pas, a predstavlja se i izložbom Umjetnik u gladovanju, ciklusom radova inspiriranih Kafkom. Predstavit će se i u performansu Šesto čulo zajedno sa slovenskom pjesnikinjom i performericom Anjom Zag Golob i glazbenikom Dragom Ivanušom.

Na 29. Sajam dolazi i poznati ilustrator, osebujni strip majstor Dubravko Mataković sa svojom Monografijom, koja je u kratko vrijeme doživjela svoje drugo izdanje, a predstavit će se izložbom u Gradskoj galeriji Pula.

Zoran Janjetov, slavni crtač europskih razmjera i dugogodišnji suradnik Alexandra Jodorowskog dolazi iz Novog Sada, a na Sajmu će predstaviti strip album Prije Inkala i svoju suradnju s Jodorowskim; najavljen je i dolazak Geto Ilustratora, likovnog umjetnika i svestranog ilustratora pravog imena Boban Savić, koji će zajedno zagrebačkim višestruko nagrađivanim autorom Matijom Pisačićem predstaviti film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali

Iznimnu živost domaće i regionalne strip scene u Puli će predstaviti trenutno najjača imena nove generacije strip umjetnika i ilustratora u programima Hop-Lektira i Pop-Lektira, koji su namijenjeni mladima. Gosti su: Korina Hunjak, Irena Jukić Pranjić, Marko Dješka, Saša Paprić, Marijana Stojčić i Đorđe Balmazović, Ena Jurov, Helena Janečić i Matija Pisačić. Valja istaknuti da je glavni selektor teme strip Ivica Ivanišević.

U Pulu dolazi i Mirko Ilić i najavljuje svoj povratak stripu. Sajam će ugostiti i Bracu Dimitrijevića, umjetnika svjetskih referenci, jednog od pionira konceptualne umjetnosti, koji će u programu Intime predstaviti svoju autobiografiju Louvre je moj atelje, ulica moj muzej.

Inozemni autori

Sukob fundamentalizama Ali Tariq
Razdomljeni Desiati Mario
Knjiga o knjižnici Orlean Susan

Program 29. Sajma obilježit će i inozemni autori, ove godine na pulski Sajam iz Londona stiže Tariq Ali, pisac, filmski producent, scenarist, povjesničar i aktivist rođen u Pakistanu, od kuda je emigrirao u Britaniju kako bi izbjegao zatvorsku kaznu na koju je osuđen kao organizator studentskih prosvjeda protiv pakistanske vojne diktature. Tariq Ali ikona je studentskih pokreta šezdesetih i oštar protivnik rata u Vijetnamu, jedna je od  ključnih intelektualnih figura moderne ljevice. U svojim radovima često promišlja suprotstavljenost zapadnog društva i islamskog svijeta. Autor je brojnih knjiga o svjetskoj povijesti i politici, kao i pet romana okupljenih u Islamski kvintet, a na Sajmu će predstaviti roman Sjene narova drveta.

S Knjigom o knjižnici u Pulu dolazi Susan Orlean, američka književnica i publicistkinja, nagrađivana autorica brojnih bestselera, prema čijem je romanu The Orchid Thief (Kradljivac orhideja) nastao film Adaptation (Adaptacija) s Nicholasom Cageom i Meryl Streep u glavnim ulogama. Susan Orlean je stalna dopisnica New Yorkera, a surađuje s časopisima Vogue, Rolling Stone, Outside i Esquire, a kao scenaristica u svojoj kolekciji ima i nagradu Emmy.

U programu Storie italiane gostuje dobitnik nagrade Strega Mario Desiati koji će predstaviti knjigu Razdomljeni, a koja je već postala kultna posebno među tridesetogodišnjacima. Slavenski đardin obogatit će gošća iz Bugarske Rene Karabaš, spisateljica, ali i kazališna redateljica i glumica, na Sajmu će predstaviti knjigu Ona koja ostaje. Karabaš piše o ostajnicama, virdžinama u Albaniji, ženama koje su preuzimale ulogu muškaraca u patrijarhalnim sredinama, a to će biti i tema okruglog stola Nesvrstane: od virdžina do težakinja.

Program Moć žene ove godine obogatit će njemačko-francuska spisateljica i prevoditeljica Anne Weber. Predstavit će knjigu Annettte, epska junakinja, suvremeni ep o nevjerojatnom životu Anne Beaumanoir znanoj pod imenom Annette. Anne Weber ispisala je spomenik Annette, sudionici francuskog pokreta otpora i alžirskog pokreta za nezavisnost, ženi koja je izgradila doktorsku i znanstvenu karijeru, o njenom braku, velikim ljubavima i majčinstvu, ali i odu svim bezimenim junakinjama. 

Domaće & regionalno

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

Najavljene su i velike premijere domaćih autora: Kristian Novak dolazi s novim romanom Slučaj vlastite pogibelji; Magdalena Blažević ovaj put se vraća velikoj temi izvanvremenske ljubavi u romanu Sezona berbe; Emir Imamović Pirke kreirao je iznimno živog antijunaka u svom Planu savršenog neuspjeha; Ivica Ivanišević svojim britkim stilom secira hrvatsku stvarnost u novoj knjizi Otmica razreda za književnost; s Borisom Dežulovićem hajdukovci će doći na svoje jer u Pulu stiže s Bilim librom 2.

Veliki umjetnik Darko Cvijetić predstavit će svoju poeziju u novom programu Bookstan predstavlja, a Andrej Nikolaidis, koji je gotovo član sajamske ekipe, knjigu Antonije napušta Boga.

Svoje nove knjige na 29. Sajmu predstavit će Puljani, dugogodišnji suradnici Sajma – Leonida Kovač donosi Rasprizorenja, Andrea Matošević knjigu o filmu i Uljaniku Kolos Jadrana, a na programu je predstavljanje dvodijelne monografije Matije Ferlina koju su autorski osmislili Matija Ferlin, Mauro Ferlin, Tina Ivezić i Maja Kolar (Staging An/D Archive) te Leo Rafolt (M/F).

U kontekstu aktualne političke slike posebno će zanimljivo biti gostovanje Ozrena Žuneca, uvaženog sociologa i filozofa u čijem je znanstvenom fokusu fenomen rata, koji će u Razgovoru iza zavjese predstaviti knjigu Gutaljinščik: Pasternak, Machbet i logika Staljinove aposlutne diktature. Program Intime ugostit će i poznatog publicista Borisa Rašetu s knjigom Tito povjerljivo i osobno.

Iznimno intiman bit će i novi program Susret s autorom u kojem su na sceni sami – pisac, knjiga i publika, a prvi gost je poznati televizijski novinar Aleksandar Stanković s knjigom Depra.

Sajam će se oprostiti od dragog suradnika, Lectora Ludensa, velikog povjesničara dr. Miroslava Bertoše s njegovom knjigom biografskih zapisa Trošenje života: Gdje je život što ga izgubih živeći, što ju je posthumno objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

Litar literature

Svijet literature i svijet vina prožimat će se kroz Sagu o vinu u programskom i prodajnom dijelu Histrokozmosa, novog „sajma u sajmu“ 29. Sa(n)jam knjige u Istri. Ovi će se svjetovi najbliskije spajati u jedinstvenim poklon-paketima nazvanim Litar literature. Posebno dizajniran, ovaj poklon sadržava vino vinara Vinistre i knjigu, pomno odabranu sa sajamskih polica. 

Programski dio Histrokozmosa, posvećen jedinstvenom eno-gastronomskom stručnjaku i publicistu Franku Lukežu događat će se svaki dan u podne i kvarat u Kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja od 25. studenog do 3. prosinca, a veliki finale je 3. prosinca u 19 sati na velikoj pozornici Crvenog salona. U programima Histrokozmosa sudjelovat će mikrokozmosi Istre – Tamara Obrovac, Dario MarušićEdi Maružin i Korado Korlević, a moderatorica je Roberta Razzi. S njima su i autori Sajma – Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Ivica Ivanišević, Dragutin Lučić Luce, Andrej Nikolaidis, Živko Skračić i Sinan Gudžević. Oni će zajedno s vinarima Vinistre i sommelierima Hrvatskog sommelier kluba Sagu o vinu tvoriti kroz literaturu, filozofiju, antropologiju i enologiju.

Sajam će se zatvoriti s pogledom u zvijezde: kao uvod u temu 30. Sajma – Mikrokozmos, kraj će označiti predavanje Ples mrtvaca hrvatskog znanstvenika, intelektualca, velikog astronoma iz Višnjana Korada Korlevića.

Popis sudionika i sudionica, kao i detaljan sajamski program, objavljen je na službenoj web-stranici i društvenim mrežama Sa(n)jam knjige u Istri.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –