Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mario Desiati

Razdomljeni

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Ana Badurina
  • 10/2023.
  • 272 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321721
  • Cijena: 23.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Claudia i Francesco prijatelji su od djetinjstva; ona – divlja i neukrotiva, on – povučen i nesiguran. Oboje drugačiji, neprihvaćeni i neprilagođeni. U malome mjestu gdje odrastaju, svoje mladenačke dane provode u razgovorima o životu, književnosti, snovima o budućnosti, uživajući u prekrasnoj prirodi i krajolicima Apulije gdje nalaze i utočište od zamršene obiteljske drame. Svakodnevica u ruralnoj sredini počinje gušiti Claudiju i ona odlazi u Milano pa potom u Berlin, gdje gradi uspješnu poslovnu karijeru i iskušava nove stilove života. Francesco ostaje u Martini Franci i stasa u uspješnog agenta za prodaju nekretnina u regiji koja iznenada postaje top turističkom destinacijom.

Ali i Francesco je u stalnim previranjima i potrazi za vlastitim  identitetom, a  nakon sukoba s lokalnim moćnikom, napokon će se odvažiti prihvatiti Claudijin poziv i doći u Berlin, gdje će se prepustiti svojim istinskim seksualnim fantazijama i nakon dugo vremena osjetiti se živim.


Mario Desiati
ispisao je suptilan i odvažan roman vlastite generacije – nestalne, izdomljene, prekarne, prve generacije europskih građana koja u Europi bez granica prekoračuje vlastite granice i okvire društvenih konvencija tražeći svoje mjesto pod sve olovnijim suncem. "Razdomljeni" su "velika slobodoumna priča o ovom iščašenom vremenu.“ (La Repubblica)

 
Čitajući Razdomljene osjećamo se živima, a ne samo naelektriziranima: živima u svim skrivenim nijansama, dok drsko kročimo po strani Mjeseca koju ne mogu svi vidjeti.
tuttolibri

Ima nečeg istodobno čarobnog i izopačenog u dijelu Apulije gdje se rađaju, žive i pate Desiatijevi likovi... Oni pokazuju nemir satkan od romantičnog ushita i erotske žudnje, komplicirane ljubavi prema rodnom kraju i jednako složene želje za bijegom u negostoljubive metropole pune nasilja. Njegova je proza raskrižje namjerno suprotstavljenih registara: lirizma i zajedljivosti, sentimentalizma i okrutnosti.
- iz obrazloženja za Nagradu Strega 2022.

Mario Desiati, pisac, pjesnik, novinar i urednik, rođen je 1977. u mjestu Locorotondo, a djetinjstvo je proveo u gradu Martina Franca. Završio je studij prava te neko vrijeme radio u odvjetničkom uredu. Kao novinar i urednik surađivao je s više novina i časopisa. Nakon uspjeha prvijenca "Neppure quando è notte" (2003.) posvećuje se pisanju. Autor je više zapaženih romana prevedenih na brojne jezike te zbirki pjesama i antologija. Za roman "Razdomljeni" (Spatriati, 2021.) dobio je 2022. Nagradu Strega. Živi u Rimu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –