Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Susan Orlean

Knjiga o knjižnici

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Karmela Cindrić
  • 11/2023.
  • 457 str., meki uvez
  • ISBN 9789533512891
  • Cijena: 23.89 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dana 26. travnja 1986. gradsku knjižnicu u Los Angelesu, velebnu zgradu američke moderne iz zlatnog doba Holywooda i spomenik kulture, opustošio je razoran požar u kojem je stradalo gotovo milijun svezaka knjiga. Taj događaj ostao je slabo poznat široj svjetskoj, ali i američkoj javnosti, jer se samo tri dana prije dogodila nuklearna havarija u Černobilu od koje je još mjesecima nakon toga strahovao cijeli svijet. Susan Orlean, književnica i novinarka, odlučila je posvetiti nekoliko godina svog života istraživanju te prave gradske katastrofe koja je u nepovrat odnijela znanje i uspomene čitavih generacija ugrađenih u kalifornijsku metropolu i san o boljem životu na pacifičkoj obali. 

Knjiga o knjižnici“ dijelom je istraživački triler a dijelom povijesna i sociološka studija, koja je u vrlo kratkom roku postala američki bestseler. U ovoj začudnoj knjizi, Orlean nam otkriva značaj i ulogu svake knjižnice na svijetu i na pristupačan i gotovo dirljiv način podiže spomenik svim knjižničarima i knjižničarkama.

„Pod Lundquistovim vodstvom volonteri su radili iduća tri dana, dvadeset četiri sata dnevno. Iako su većinom jedini drugima bili stranci koje je sudbina neočekivano povezala, satima su radili zajedno, marljivo i mirno. Oblikovali su ljudski lanac i dodavali knjige iz ruke u ruku kroz zadimljenu zgradu i kroz vrata. Činilo se kao da su u tom kriznom trenutku građani Los Angelesa oblikovali živu knjižnicu. Stvorili su u tom kratkom vremenu sustav za zaštitu i prenošenje zajedničkog znanja kako bi ga spasili za buduća pokoljenja, a to je ono što knjižnice rade svaki dan.“

Susan Orlean je novinarka magazina The New Yorker od 1992. Autorica je niza knjiga, uključujući "Rin Tin Tin", "Saturday Night" i "The Orchid Thief", prema kojem je snimljen film Adaptacija, koji je nagrađen Oskarom. Bila je stipendistica Sveučilišta Harvard te dobitnica stipendije Guggenheim. Godine 2012. primila je počasni doktorat Sveučilišta u Michiganu. "Knjiga o knjižnicama" doživjela je velik uspjeh u Sjedinjenim Državama, uspjevši popularizirati temu javnih knjižnica među širokom američkom publikom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –