Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.10.2022.

43. Zagrebački književni razgovori
Održava se
05.-08.10.2022.

43. Zagrebački književni razgovori (ZKR) na temu 'Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam?' održat će se od 5. do 8. listopada u prostorijama Društva hrvatskih književnika. Programski sadržaj predviđa izlaganja, diskusije, glazbeni dio i predstavljanje knjige, a osim hrvatskih predstavnika Razgovore upotpunjuju i sudionici iz drugih zemalja (Italija, Austrija, Crna Gora, Češka, Sjeverna Makedonija, Poljska i Ukrajina).

Ove godine o temi Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam razgovarat će pročelnik Odsjeka za slavensku filologiju Jagiellonskoga sveučilišta u Krakovu Maciej Czerwiński (Poljska), Fulvio Senardi (Italija), književnik Florian Neuner (Austrija), književnica i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić, novinar i esejist Matija Štahan, izvanredna profesorica na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnosti te predstojnica Katedre za slovački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zrinka Stričević Kovačević, povjesničar i redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Damir Agičić, urednik i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Palacký u Olomoucu Jiri Hrabal, pisac, prevoditelj, nakladnik Sašo Ognenovski (Sjeverna Makedonija), Andrea Grill (Italija), književna znanstvenica i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, ukrajinska književnica Daria Lisenko (Ukrajina) te prevoditelj i književnik Andy Jelčić.

Zagrebački književni razgovori Društva hrvatskih književnika pokrenuti su sad već davne 1969. godine na inicijativu pjesnika Slavka Mihalića i jedna je od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, ali i šire. U 42. prethodna susreta na ZKR-u su sudjelovali pisci, književni kritičari, jezikoslovci, prevoditelji, kulturolozi, ljudi najširih pogleda na književnost iz Hrvatske i svijeta – sveukupno njih preko tisuću. Raznolikost tema i različiti pristupi i danas čine jednako zanimljivim, važnim i potrebnim, a radovi objavljeni u časopisima Most i Republika, ostaju kao trajna vrijednost na uvid budućim generacijama.

Ulaz na sve programe je slobodan.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –