Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.11.2016.

Dobra godina za romane : Pet romana u finalu književne nagrade roman@tportal.hr

Doba mjedi Šnajder Slobodan
Na osami blizu mora Ferić Zoran
Područje bez signala Perišić Robert
Oblak boje kože Lujanović Nebojša
Tvoj sin Huckleberry Finn Sejranović Bekim

U finalu natječaja za književnu nagradu roman@tportal.hr ostaju romani "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera, "Na osami blizu mora" Zorana Ferića, "Područje bez signala" Roberta Perišića, "Oblak boje kože" Nebojše Lujanovića i "Tvoj sin Huckleberry Finn" Bekima Sejranovića, a tportalov žiri koji je izabrao spomenute romane u konkurenciji od čak 56 prijavljenih naslova jedinstvenoga je stava - neće se tražiti manje loš tekst.

Devetu godinu zaredom tportal će dodijeliti književnu nagradu roman@tportal.hr autoru najboljega hrvatskog romana, a peteročlani žiri - koji čine književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić, prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan te pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović - odabrao je finaliste natječaja između 56 prijavljenih naslova izdanih u 2015. godini. Kao što je žiri istaknuo prilikom objave 11 polufinalnih naslova, ovogodišnja konkurencija bila je iznimno dobra, stoga ni izbor pet najboljih nije bio lak zadatak.

"Kad je dobra godina za romane, kao što je to bila 2015., odabir finalista proces je pomnijega seciranja samoga tkiva teksta. Samo zadovoljstvo da ne tražimo tekst koji je manje loš od nekoga drugog može biti zavodljiv, ali dugo iskustvo čitanja izmamljuje osmijeh i nadu: još ima autora koji umiju stvoriti djelo u kojem je sadržan uvjerljiv odraz našega vremena ili sudbine, u kojemu riječi pobuđuju estetski doživljaj i potiču nas na samopropitivanje, pa naposljetku i onu staru, danas patetičnu misao da je roman kruna književnosti i istinski Gesamtkunstwerk", ističe se u obrazloženju koje je tportalov stručni žiri sastavio poslije izbora petorice finalista.
 

Više o romanima koji su se našli u finalu, iz pera naših kritičara:

Dobitnik ovogodišnje tportalove književne nagrade roman@tportal.hr bit će poznat 14. studenog te će mu na svečanoj dodjeli pripasti nagrada u vrijednosti od 50 tisuća kuna, a finalisti će dobiti tablete Lenovo.

– Finalisti književne nagrade roman@tportal.hr 2016. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –