Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.11.2021.

Dodijeljene nagrade 'Ovca u kutiji' za najbolju hrvatsku slikovnicu 2021.

Ovca u kutiji 2021. (foto: Davor Višnjić)

Na 17. natječaj za najbolju hrvatsku slikovnicu ove godine je pristiglo rekordnih 104 naslova, od kojih je odabrano 24 polufinalista. Proglašenje finalista i pobjednika održalo se u ponedjeljak 29. studenog 2021. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

OVCA U KUTIJI je književno-likovna nagrada koja se od 2005. godine dodjeljuje za najbolju hrvatsku slikovnicu. Nagradu dodjeljuje stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora uzimajući u obzir umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi oba žirija mijenjaju se svake godine). Nagrada se sastoji od skulpture OVCA U KUTIJI.

OVCA U KUTIJI 
– prema izboru stručnog žirija

Sanja Lovrenčić (foto: Davor Višnjić)

Luda kuća Lovrenčić Sanja, Vernić Vendi

OVCU U KUTIJI prema izboru stručnog žirija (Ranka Javor, Anda Bukvić Pažin, Davor Pavelić) dobila je slikovnici "LUDA KUĆA".

"Luda kuća" Sanje Lovrenčić i Vendi Vernić spada u one slikovnice koje čitanje pretvaraju u pravi doživljaj. Već od odlične naslovnice postaje jasno da ova slikovnica nudi neko potencijalno uzbudljivo otkriće. A to što nudi je ulazak u jedan izdvojeni svijet nebodera s puno čudnih stanova i njegovih čudnih stanara. Sanja Lovrenčić stvorila je naizgled hermetičan svijet pisan u tradiciji apsurda i "nonsense" književnosti.

Likovi kao da se natječu koji će biti neobičniji, a svaki novi kat otkriva nova iznenađenja pa čitanje nikad ne postaje dosadno. Domišljata je konstrukcija teksta gdje prostor radnje prvo doživljavamo izvana spuštajući se s vrha nebodera padobranom prema dolje, a zatim iznutra penjući se katovima do zadnjeg stana gdje živi djevojčica, pripovjedačica radnje.

Takav ritam i konstrukcija stvara odličan poligon ilustratorici Vendi Vernić da razvije svoje crteže u raznim smjerovima. Neki su pretrpani detaljima i bojama, a neki otvaraju prozračne prostore urbanog krajolika i modernih stanova. U kombinaciji preciznog, gotovo arhitektonskog crteža i razigrane umjetničke ekspresije, ilustracije uvlače čitatelja u ta svijet i on ima osjećaj kao da je u prostoru koji više nije omeđen rubovima slikovnice. Kao da su se vertikale nebodera i linije perspektiva stanova produžile izvan knjige i okružile ga svojom stvarnošću. S jedne strane imamo tekst koji radnju drži na jednom mjestu ograničenog prostora, a s druge ilustracije koje taj prostor šire i otvaraju izvan korica dajući čitatelju osjećaj prostranstva koje drži u ruci ili krilu. (...)

Davor Pavelić, iz obrazloženja Žirija

OVCA U KUTIJI 
– prema izboru dječjeg žirija

Zoran Maljković, urednica Marija Morić, Marko Jovanovac (foto: Davor Višnjić)

OVCU U KUTIJI prema izboru dječjeg žirija (učenici IV. B razreda OŠ Većeslava Holjevca iz Zagreba) dobila je slikovnica "KAKO JE FRAN DOBIO PSA".

"Kako je Fran dobio psa" vedra je, pozitivna i inspirativna priča o dječaku koji je više od svega želio imati psa. Kako bi roditeljima dokazao svoju odgovornost, volju i želju da posve sam brine o psu, Fran odluči na pola godine brinuti o plišanom psu kao da je pravi. Ni rana ustajanja pred školu, ni šetnje po vrućinama, kišama i hladnoćama nisu umanjile dječakovu želju za psom, te ga naposlijetku roditelji, uvidjevši Franovu spremnost na brigu o kućnom ljubimcu, odvode u azil po pravog psa.

CRNA OVCA

Veseljko Stojak, Ivana Šaronja Stojak (foto: Davor Višnjić)

CRNA OVCA – posebno priznanje za popularizaciju hrvatske slikovnice dodijeljeno je tvrtki STUDIO MODERNA d.o.o.

Čestitke svim dobitnicima!

Organizator nagrade: KNJIGA U CENTRU
Suorganizator: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija / Grad Zagreb / ZANA – udruga za zaštitu prava nakladnika

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –