Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 24.02.2015.

Hrvatski pisci u prestižnom američkom književnom časopisu

Prestižni američki časopis za književnost i kulturu McSweeney's Quarterly u svom je najnovijem broju objavio temat o suvremenoj hrvatskoj prozi, izvještava HDP. Predgovor tematu napisao je Josip Novaković, a objavljeni su prijevodi na engleski tekstova šestero autora: Gordana Nuhanovića, Tee Tulić, Damira Karakaša, Olje Savičević Ivančević, Zorana Ferića i Bekima Sejranovića.

Književni časopis McSweeney's Quarterly izlazi od 1998., a pokrenuo ga je poznati američki pisac Dave Eggers, istovremeno osnovavši izdavačku kuću McSweeney's, u kojoj su romane i priče u međuvremenu objavljivali autori poput Davida Fostera Wallacea, Joyce Carol Oates, Stephena Kinga ili pak glazbenici David Byrne ili Beck.

Hrvatski temat u McSweeney's Quarterlyju potaknula je McSweeney'sova urednica Heidi Julavits nakon gostovanja na prvom izdanju književnog festivala Lit Link u organizaciji Hrvatskog društva pisaca koji se održao u Zagrebu, Rijeci i Puli 2013. godine.
Prijevod na engleski objavljenih priča poduprlo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u sklopu programa potpore objavljivanju prijevoda hrvatske književnosti na stranim jezicima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –