Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: MV Info • 01.12.2021.

Kabinet čuda: Slani mrak Lore Tomaš

U studenom se na radionici Kabinet čuda koju organizira udruga Blaberon u knjižari Fraktura čitao roman Slani mrak Lore Tomaš (Hena com, 2020.)

Poslušajte preporuku u kojoj voditeljica radionice Marija Ott Franolić govori zašto se trebalo osloboditi svih očekivanja od teksta i potpuno rasterećeno uroniti u ovaj netipični kaleidoskopski "kolaž-otok" Lore Tomaš.

– Marija Ott Franolić preporučuje: "Slani mrak" Lore Tomaš –

Radionica Kabinet čuda zamišljena je kao čitateljski klub – odvija se jednom mjesečno u organizaciji udruge Blaberon u knjižari Fraktura – još uvijek preko Zooma. Kabinet čuda je osmislila Marija Ott Franolić, s ciljem da postane mjesto na kojem se čita dobra literatura i stavlja čitatelje u fokus. Tu se ozbiljna književna djela koriste kao polazište za rasprave, prvenstveno o umjetničkim karakteristikama književnosti, ali i o njezinoj društvenoj ulozi i političkom potencijalu koji se ostvaruje kroz aktivno, kritičko čitanje i živu raspravu.

Kabinet čuda u Godini čitanja financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, te Grad Zagreb.

Lora Tomaš

Slani mrak

  • Hena com 08/2020.
  • 320 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532592900

Nijedan otok nije sasvim sam za sebe, a nijedan čovjek nije sam svoj otok, točnije bi saželo ono što čitamo u romanu 'Slani mrak' Lore Tomaš u kojem se fikcija i istraživanje slijevaju u dokufikciju, pripovjedačica i autorica u zapisivačicu, a dvadesetak malenih hrvatskih otoka kao mjesto istraživanja i pripovijedanja u arhetip izoliranosti i prolaznosti, čistu esenciju otočke, ali i univerzalne simbolike. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –