Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 24.06.2020.

Moj je grad večeras dobio luku - uvertira u 19. Festival europske kratke priče
Održava se
25.06.2020. u 19h

19. Festival europske kratke priče

Lipanj koji mu je devetnaest godina bio tako dobar, FEKP - Festival europske kratke priče je u 2020. prisiljen zamijeniti listopadom, odužujući mu se ipak lijepom najavom – zagrebačkim jednodnevnim lipanjskim programom pod nazivom Moj je grad večeras dobio luku koji će se održati u četvrtak, 25. lipnja 2020. od 19 sati u ljetnom vrtu Vintage Industrial bara.

Program - 25. lipnja 2020.

19:00 - Razgovor s Đurđicom Čilić

Đurđica Čilić nedavno je objavila knjigu „Fafarikul“, piše toplo i žestoko, ne štedi sebe ni svijet, a baš svakom svojom pričom ubode. Nekad cilj, drugi put srce. Često oboje. O pisanju i oko njega, o temama književnim i životnim, o borbi i odustajanju od borbe s Đurđicom razgovara njezin kolega i fan Andrija Škare.

20:00 - Kratkiši! - Herceg, Karuza, Jozić, Prtenjača, Stolica

Uzbudljiviji domaći autori kratkih kratkih priča (ne samo njih, jasno, ali za ovu priliku samo njih – jasno!) stižu kako bi pokazali kako se puno može s malo riječi. Čitaju (više) i o čitanju zbore (manje): Monika Herceg, Senko Karuza, Ivan Jozić, Ivica Prtenjača i Ante Zlatko Stolica.

21:00 - Bekimu

Kad god otišli dobri ljudi odlaze prerano, ali drag pisac i prijatelj mnogih Bekim Sejranović napustio nas je baš puno prerano. Književnost je bila njegova jedina istinska religija, pisanje istovremeno iskupljenje, molitva i žrtva. Večer prisjećanja na pisca i, još važnije, prisjećanja na čovjeka.

22:00 - FEKP tulum

Ove godine proljeće je u oktobru - na dugometražnom 19. FEKP-u družimo se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci.
 

Dobra priča Festivala kratke priče

FEKP No 19 (Zagreb i Rijeka, 4. - 9. listopada 2020.)

Nakon lipanjskog porinuća Luka različitosti plovit će u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, predstavljajući domaćoj publici pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima. Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstovi imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa.

Niz poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i (vrlo vjerojatno) Hanif Kureishi, ali tu su i drugi izvrsni pisci – Jennifer Clement, Semezdin Mehmedinović, Eduardo Halfon, Claudia Durastanti, Peter Murphy, Michael Fehr, Mazen Maarouf, Sulaiman Addonia… uz cijeli niz istaknutih domaćih pisaca i umjetnika.

Važno je dodati da je ovogodišnji FEKP obilježen značajnom međunarodnom suradnjom: s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala – Hay Festivalom – u Rijeci ostvaruje projekt Europa 28, tijekom kojega će predstaviti niz europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji Europa 28 – žene o budućnosti Europe.

Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –