Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 06.07.2016.

Najavljen Festival svjetske književnosti 2016.
Održava se
04.-11.09.2016.

Dunav Magris Claudio
Sofia se uvijek odijeva u crno Cognetti Paolo
Europljani u izumiranju Gauß Karl-Markus
Groznica u zoru Gárdos Péter
Mi i ja de Coster Saskia

Četvrti po redu Festival svjetske književnosti održat će se od 4. do 11. rujna 2016. godine. Ovogodišnji Festival posebnu pozornost posvećuje talijanskim autorima i talijanskoj književnosti, a ugostiti će i autore iz još 15 zemalja svijeta. Zahvaljujući partnerima, prije svega Gradskoj knjižnici Marka Marulića i entuzijazmu Nebojše Lujanovića, Festival će se uz Zagreb, održati i u Splitu.

Uz tradicionalne programe Tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove i razgovor Pisac i njegov čitatelj te tribina za gimnazijalce, i ove godine održat će se programi posvećeni stripu kao i filmski program snimljen prema književnim djelima gostiju Festivala. Uz to, Festival je bogatiji za novi program – Dvostruki portret, na kojem će uz jednoga gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor. Festival će ove godine u suradnji s HDP-om i PEN-om, a u organizaciji Tomice Bajsića, ugostiti dvije večeri poezije – večer poezije s izraelskim pjesnicima te će se 8. rujna pridružiti svjetskom čitanju poezije pod nazivom Demokracija bez populizma.

Među mnogobrojnim gostima Festivala tu su talijanski autori, dobitnik najuglednije talijanske nagrade Strega Antonio Pennacchi, zatim najveći poznavatelj djela i opusa Umberta Eca profesor Ugo Voli, mlada zvijezda talijanske književnosti Paolo Cognetti, najčitaniji suvremeni stripaš Michele Rech, poznatiji pod nadimkom Zerocalcare, te Magrisov sugrađanin, veliki pisac i filmski umjetnik Giorgio Pressburger. Iz Francuske dolazi jedna od najvećih zvijezda suvremene svjetske književnosti, autorica jednog od najvećih hitova posljednjeg desetljeća "Otmjenost ježa" Muriel Barbery, strip-umjetnik Christian Durieux i dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet. Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz susjedstva dolaze Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar. Festival će ugostiti i dva mađarska autora Pétera Gárdosa i Viktora Horvátha, a tu su još i gosti iz Belgije, Finske, Bugarske, Irske, Rusije, Češke, Izraela...

Nastavlja se i program Sharing the Wor(l)d u suradnji sa slovenskim festivalom Vilenica i irskim festivalom Cúirt u sklopu kojeg dolazi dvoje autora u rezidenciju, Vesna Lemaić iz Slovenije i Rob Doyle iz Irske. Iz Irske će se predstaviti i autor koji spaja Hrvatsku i Irsku, zaljubljenika u naše krajeve, jedan od najvažnijih irskih esejista druge polovine dvadesetog stoljeća Hubert Butler, o kojemu će govoriti Chris Agee, urednik Irish Pages, te redatelj dokumentarnog filma o Butleru Svjedok budućnosti Johnny Gogan, koji će također biti premijerno prikazan na Festivalu.

Sve počinje dvama pretprogramima u četvrtak 1. rujna: u Talijanskome institutu za kulturu otvorit će se izložba likovnih djela hrvatskih umjetnika nastalih prema motivima književnih djela autora koji nastupaju na Festivalu te izložba portreta festivalskih autora.

U Medijateci Francuskog instituta bit će postavljena L.I.R. (Livre In Room) – digitalna kabina, posebno mjesto na kojem će posjetitelji moći čuti i osjetiti kako je to kada hologram čita iz omiljene knjige. Nakon što je gostovala samo u Parizu, Bukureštu i Beogradu, a prije odlaska na Frankfurtski sajam knjiga, L.I.R. (Livre In Room) dostupna je posjetiteljima od 1. do 30. rujna 2016. u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu. Ovu jedinstvenu digitalnu tvorevinu osmislio je mladi francuski umjetnik Joris Mathieu.

Festival će otvoriti gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa, s kojim će o njegovu najnovijem romanu "Obustaviti postupak" u prijevodu Ljiljane Avirović razgovarati programski voditelj Festivala Seid Serdarević.

Festival svjetske književnosti sufinanciran je u okviru programa Europske Unije Kreativna Europa, kao dio projekta "Sharing the Wor(l)d" koji se provodi u suradnji s partnerima iz Slovenije i Irske, međunarodnim književnim festivalima Vilenica i Cúirt.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –