Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.10.2022.

O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu: Maja u društvu pisaca
Održava se
22.10.2022. u 18h

Hrvatsko društvo pisaca odlučilo se pozabaviti temom mizoginije u svojim redovima organizirajući ciklus tribina ”O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu”, koje će se baviti temom seksizma u društvu, napose u književnim i kulturnim krugovima. Jedna je od aktualnih društvenih i književnih tema u zadnje vrijeme svakako je ravnopravnost spolova, neosviještena mizoginija te učinci patrijarhata na društvo u cjelini, stoga je u Društvu prevladala svjesnost o važnosti teme, kao i činjenica da se u vremenu dogodio pomak te da razumijevanje seksizma nije isto kao prije nekoliko desetljeća.

”Kako bismo pridonijeli napretku društva, učinili da se sve članice i članovi osjete sigurnima i poštovanima, želja nam je educirati, istražiti pojmove, graditi mostove razumijevanja, detektirati što je ono što nas vrijeđa, što je neprihvatljivo, a kada realni problemi ostaju zamagljeni jalovim raspravama”, stoji u priopćenju Društva.

Prva tribina koja će se održati u subotu, 22. listopada u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Zagreb, Preradovićeva 5) naziva ”Maja u društvu pisaca” bavit će se svim navedenim problemima koji se, kao i u svakom drugom segmentu društva, nalaze i u književnim krugovima. Gdje je neprepoznata mizgonija, kako književnice vide svoju poziciju, a kako poziciju kolega, koliko generacijski jaz utječe na neosviještenost seksističkih ispada, što smo spremni učiniti za promjene? Je li jedna od zabluda da načitanost i obrazovanost garantiraju progresivnost i ravnopravnost, koliko suvremeni pisci korespondiraju sa suvremenim društvenim trendovima, kako razgovarati o stvarima koje su nam traumatične, uvredljive ili samorazumljive, kako podučiti umjesto otkazati? 

O svim tim temama razgovarat će gosti tribine Jagna Pogačnik, Antonela Marušić i Zoran Ferić s voditeljicom i moderatoricom tribine Ivanom Bodrožić.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –