Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.12.2019.

Orhan Pamuk u Puli premijerno predstavlja svoju knjigu 'Istanbul na fotografijama'
Održava se
13.-15.12.2019.

Orhan Pamuk (foto: Sa(n)jam knjige u Istri)

Istanbul na fotografijama Pamuk Orhan

VAŽNO: Zbog izvanrednih i ozbiljnih obiteljskih problema, Orhan Pamuk, poznati turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, spriječen je doći u Pulu! Program "Orhan Pamuk i njegovi prevoditelji" bit će održan u planiranom i najavljenom terminu.

Orhan Pamuk
, jedan od velikih pisaca grada, nakon petnaest godina, sada i kao nobelovac, gostuje u Puli na Sa(n)jam knjige u Istri gdje će premijerno predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige "Istanbul na fotografijama: Grad, sjećanja". Knjigu je ekskluzivno za sajamsku promociju pripremila nakladnička kuća Vuković&Runjić (u Kiklopom nagrađenom prijevodu Ekrema Čauševića, 2006).

U petak, 13. prosinca u 20 sati, umjesto u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja promocija će se održati u 20.30 u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. S najistaknutijim i u svijetu najčitanijim suvremenim turskim piscem, o njegovu gradu, kao mitu i životu, razgovarat će pisci Miljenko Jergović i Vladislav Bajac, te prevoditelj Ekrem Čaušević.

Pamukovo djelo "Istanbul na fotografijama : Grad, sjećanja" (novo izdanje knjige Istanbul : Grad, sjećanja), osebujan je spoj autobiografskih zapisa i municipalne povijesti. Njegov njemački nakladnik ističe da pisac u knjizi „istražuje tajne vlastite obitelji i vodi čitatelja do izgubljenih sučelja grada koji je fenomen. Opisuje začarane vile i obrasle vrtove, vodne putove Bosfora i Zlatnog roga te melankolične ulice starog grada. Istanbul je fantazija o legendarnom gradu na dodiru Istoka i Zapada, i autoportret pisca kao mladog čovjeka. 

Pamuk je i nakon objavljivanja knjige "Istanbul : Grad, sjećanja" nastavio svojoj kolekciji dodavati fotografije. Za "Istanbul na fotografijama" odabrao ih je više od dvjesto, povezujući svaku novu fotografiju sa svojim sjećanjima. Taj raskošni izbor okuplja fotografije Are Gülera, Henrija Cartier-Bressona i istaknutih kolekcionara iz Istanbula, a sadrži i nove fotografije iz obiteljskog arhiva. S dvjesto dodatnih fotografija i predgovorom, "Istanbul na fotografijama: Grad, sjećanja", u isti je mah panoramski i intiman, nezaobilazan portret bajnog velegrada iz pera nobelovca Orhana Pamuka.

Gostovanje Orhana Pamuka bit će propraćeno i susretom svjetski poznatih turkologa i prevoditelja njegovih dijela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a nastup u programu Doručak s autorom uživo će se prenositi na Facebook stranici sajma. 

Raspored gostovanja Orhana Pamuka:

Petak, 13. prosinca 
20.30 INK-Gradsko kazalište Pula (velika scena)   
Grad
Orhan Pamuk: ISTANBUL NA FOTOGRAFIJAMA: Grad, sjećanja (Vuković & Runjić) 
Sudjeluju: Orhan Pamuk, Miljenko Jergović, Ekrem Čaušević, Vladislav Bajac 

Subota, 14. prosinca 
12:30 DHB, Crveni salon
Radovi u tijeku
ORHAN PAMUK I NJEGOVI PREVODITELJI 
Sudjeluju: Orhan Pamuk, Christoph K. Neumann, Petr Kučera, Ekrem Čaušević, Alena Ćatović, Sabina Bakšić
Voditeljica: Azra Abadžić Navaey

Nedjelja, 15. prosinca 
11:00 DHB, Kavana Mozart                                      
DORUČAK S AUTOROM
Orhan Pamuk
Voditelj: Aljoša Pužar

Orhan Pamuk

Istanbul na fotografijama : Grad, sjećanja

  • Prijevod: Ekrem Čaušević
  • Vuković & Runjić 12/2019.
  • 640 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862294
  • Cijena 250.00 kn

S dvjesto dodatnih fotografija i predgovorom, novo izdanje knjige 'Istanbul – Grad, sjećanja' u isti je mah panoramski i intiman, nezaobilazan portret bajnog velegrada iz pera nobelovca Orhana Pamuka. Portret Istanbula, intiman i panoramski, istovremeno je i autoportret pisca prekriven sjećanjem i melankolijom.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –