Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 10.04.2017.

Predstavljanje knjiga Prima Levija na 11. 'Festivalu tolerancije'
Održava se
11.04.2017. u 19:30h

Primo Levi

Zar je to čovjek Levi Primo

Na tridesetogodišnjicu samoubojstva Prima Levija i 25 godina od prvoga hrvatskoga izdanja jednog od najvažnijih romana o Holokaustu "Zar je to čovjek" Fraktura predstavlja njegovo novo izdanje te prvi put u Hrvatskoj Levijevu knjigu eseja "Utopljenici i spašeni".

Na 11. "Festivalu tolerancije", u utorak 11. travnja u 19.30 u dvorani Müller kina Europa, o knjigama će govoriti Tvrtko Klarić, Branko Lustig i Vuk Perišić, a razgovor će moderirati Seid Serdarević. Ulomke iz knjiga čitat će Frano Mašković.Roman "Zar je to čovjek" i eseji "Utopljenici i spašeni" govore o čovjeku, stvoritelju povijesti i njenoj žrtvi. Pričaju o ljudima koji su u vrtlogu Holokausta, najtežem od svih moralnih i političkih poremećaja koji se ikada dogodio, spasili život ili su spasili vlastitu savjest. Rijetko kada i jedno i drugo. O ljudima koji su se u abnormalnim prilikama moralno utapali na raznolike načine, katkad bezazleno, katkad zločinački, ali i o abnormalnim prilikama u kojima je, začudo, još uvijek bilo moguće donositi moralne odluke.

"Utopljenici i spašeni" primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti. Roman "Zar je to čovjek" o najvećoj strahoti svih vremena, kad ljudi nisu imali pravo ni na žlicu, Primo Levi piše sa začudnom smirenošću. Traganje za ravnotežom između vlastite boli koja bi najradije vrištala (ili tupo klonula) i opore emocionalne samodiscipline kojom je pisan ovaj roman nije tek dužno izbjegavanje patetike. To je vještina književnoga genija.

Primo Levi

Utopljenici i spašeni

  • Prijevod: Tvrtko Klarić
  • Fraktura 04/2017.
  • 208 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668568
  • Cijena 139.00 kn

'Utopljenici i spašeni' prima Levija primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti. S tom mišlju valja nam živjeti među ljudima i sačuvati ljudskost.

 

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

Kritika • 01.12.2015.

Laurent Binet : HHhH

– Pretraži sve članke –