Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 10.02.2006.

Predstavljanje nove biblioteke nakladnika Disput
Održava se
14.02.2006.

Izdavačka kuća Disput poziva na promociju dviju knjiga iz novopokrenute biblioteke "Palimpsest": knjige Tvrtka Vukovića "Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši" i knjige Kristine Peternai "Učinci književnosti" - koje će se održati u utorak, 14. veljače 2006. u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

Knjigu Kristine Peternai predstaviti će Vladimir Biti, knjigu Tvrtka Vukovića Miroslav Mićanović, a govoriti će također autori knjiga i urednik biblioteke "Palimpsest" Krešimir Bagić.

U knjizi "Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši : Aporije reprezentacije u kvorumaškome pjesništvu" radi se o metodološki utemeljenoj, ambicioznoj i provokativnoj studiji o hrvatskom pjesništvu u kojoj Tvrtko Vuković supostavlja utjecajne teorijske koncepte subjekta, diskurza, slobode, etike itd. pjesničkim praksama začetim osamdesetih godina oko časopisa i biblioteke Quorum.

U knjizi "Učinci književnosti : Performativna koncepcija pripovjednog teksta" prati se geneza jednoga od ključnih pojmova suvremene teorije, performativa, koji je prošao kroz bogatu interdisciplinarnu raspravu te doživio primjenu i provjeru u vrlo različitim znanstvenim disciplinama kao što su filozofija, sociologija, lingvistika, teorija književnosti, psihoanaliza, feministička i postkolonijalna teorija, kulturalni studiji itd.

Autorica po prvi put u našoj sredini poduzima sustavnu obradu toga složenog problema uvodeći ga na pregledan način u domaću znanstvenu raspravu. U središtu su njezina interesa konzekvencije koje je premještanje naglaska na performativnost narativnog iskaza imalo za teoriju pripovijedanja pokrećući pitanje njezine etičko-političke odgovornosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –