Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.12.2007.

Prvo kolo Algoritamove biblioteke poezije 'Na vrh jezika'

Ovih dana, iz tiska izlazi prvo kolo Algoritmove novoustanovljene biblioteke poezije 'Na vrh jezika', u kojoj će svjetlost dana ugledati zbirke poezije:  

«Poslanice običnim ljudima», Marka Pogačara
«Kućna pravila», Olje Savičević Ivančević
«Slavlje na pučini», Ljube Lozanči栠  


O autorima:

Marko Pogačar (1984., Split) apsolvira komparativnu književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poeziju, nesto kritike i esejistike objavio je u domaćoj tiskanoj i 'online' periodici (Poezija, Quorum, Vijenac, Zarez, Re, K,..), te na Trečem programu hrvatskog radija. Urednik je časopisa za književnu praksu «Ka/Os».2005. godine za rukopis «Pijavice nad Santa Cruzom» pobjedjuje na natječaju AGM-a i Vijenca, a 2006. biva nagrađen Nagradom «Kvirin» za najbolju knjigu pjesama. Pjesme i ciklusi su prevođene na engleskim, njemački, španjolski, poljski i slovenski jezik. Svira bubnjeve u post punk bendu Death Disco.    

Olja Savičević Ivančević (Split, 1974.) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na zadarskom Filozofskom fakultetu; postdiplomantica je studija književnosti.Objavila je zbirke pjesama «Bit će strašno kada ja porastem» (1988.), «Vječna djeca» (1993.), «Žensko pismo» (1999.) i zbirku priča «Nasmijati psa» (2006.). Nove pjesme su joj prevedene na engleski, francuski, česki, makedonski, slovački, slovenski i poljski jezik; objavljivane u recentnoj domaćoj i inozemnoj periodici.Priče su joj prevedene na njemački, česki, slovenski i engleski jezik. Dobitnica je nagrade 'Ranko Marinković' Večernjeg lista za najbolju kratku priču 2007. godine. Kolumnistica je 'Slobodne Dalmacije'. Živi i piše u Splitu.     

Ljuba Lozančić (1984., Livno) živjela je u Bosni i Hercegovini do početka rata, zatim u Njemačkoj, a od 1999. živi u Zagrebu, gdje završava studij kroatologije na Hrvatskim studijima. Poeziju je objavljivala po kulturnim novinama 'Vijencu' i 'Zarezu' i na internetu, a prvu zbirku poezije «A što je s ljudima» 2005. godine u nakladi Mlinarec i Plavić, 2005.

Pjesnički rukopis Ljube Lozančić proglašen je najboljim na natječaju 'Na vrh jezika', za godinu 2005/06, koji organiziraju i provode novine za kulturu Matice hrvatske 'Vijenac' i nakladnička kuća Algoritam.  

Prve godine Natječaja za zbirku poezije «Pijavice nad Santa Cruzom» nagrađen je Marko Pogačar, a Olja Savičević Ivančević u kategoriji proze za zbirku priča «Nasmijati psa». Otada, ravnopravno s pokretačem Natječaja Krunom Lokotarom, Olja i Marko su, svatko u svojoj kategoriji, članovi žirija i suodlučuju o nagrađenima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –