Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.06.2022.

Razgovor s Marijom Andrijašević
Održava se
21.06.2022. u 20h

Davide, svašta su mi radili Andrijašević Marija

Roman "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević po mnogočemu se ističe u suvremenoj književnoj produkciji: roman je to koji spaja znanstveni diskurs, pjesnički jezik i dijalekt; poetičan roman o povratku u rodni kraj, povratku korijenima, o pronalascima i gubicima. Ovo je prepoznala i struka te je roman kritički iznimno dobro prihvaćen. 

Osim toga, "Zemlja bez sutona" jedna je od knjiga koja je osvojila prvu regionalnu nagradu Štefica Cvek, a friško je osvojila i tportalovu nagradu za najbolji roman. Na tribini u parku ispred Bookse, u utorak 21. lipnja s Marijom će o romanu "Zemlja bez sutona", književnim nagradama, kritičkoj recepciji, poziciji spisateljica u književnom polju i brojnim drugim temama razgovarati Ivana Dražić.

Marija Andrijašević (Split, 1984.) dosad je objavila zbirku pjesama "davide, svašta su mi radili" nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007. Izabrane pjesme iz te zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika. Završila je trogodišnji smjer Trgovačke škole u Splitu 2001., a četvrti razred u večernjem programu Trgovačke škole u Zagrebu 2008. Magistrirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu 2016.

Marija Andrijašević

Zemlja bez sutona

  • Fraktura 09/2021.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583990

Biologinja Glorija Suton dolazi u posjet ocu u Split između dvaju terena. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj Vrj, negdje u Dalmatinskoj zagori, gdje će se preplavljena sjećanjima konačno suočiti i pomiriti s duhovima prošlosti. 'Zemlja bez sutona', prvi roman Marije Andrijašević, kao da je od mirisne smole mediteranskog drveta kojom se liječi rana na obiteljskom deblu...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –