Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.01.2022.

Top lista najprodavanijih knjiga u knjižarama u prosincu 2021.

Top lista knjiga - prosinac 2021.

Objava top liste najprodavanijih knjiga u knjižarama u mjesecu prosincu 2021. (podsjećamo: uzorak čini 35 knjižara diljem Hrvatske, samostalnih i u okviru knjižarskih lanaca!) uvod je u skoru objavu završnih rezultata o prodaji za cijelu 2021. godinu. Iako već duži niz godine knjižarska prodaja u prosincu djelomično"pati" zbog povećane prodaje knjiga u mjesecu studenom kada se već tradicionalno održava zagrebački sajam knjige Interliber (a posljednjih godina i "zamjenske" prodajne akcije), tijekom kojeg se brojni knjigoljupci opskrbljuju većim količinama knjiga koja kupuju po značajnim popustima, prosinac je ostao mjesec u kojem se knjige vrlo dobro prodaju, jer to je vrijeme darivanja, kako drugih tako i sebe samih.
 

Književnost i knjige za djecu i roditelje

Mračna kći Ferrante Elena
U malu je uša đava Kljaković Braić Tisja
Orašar Leysen An
Kako biti opušten roditelj Dissing Sandahl Iben, Zobel Sarah

Iako je već duže vrijeme prodaja knjiga iz područja književnosti (stranih i domaćih) u defanzivi spram prodaje publicističkih naslova, kratak pregled prosinačkih rezultata započinjemo s književnošću.

Većih iskakanja u ovoj kategoriji ne bilježimo, na višegodišnjem valu interesa za serijal "Genijalna prijateljica" prvo mjesto drugi mjesec za redom uvjerljivo drži "Mračna kći" Elene Ferrante (izdavač: Profil), a slijedi je "Dina" Frenka Herberta (Egmont), što je zasigurno povezano početkom prikazivanja recentne ekranizacije Herbertovog SF klasika u kinima. Ipak, primjetan je nedostatak većih književnih hitova koji bi se ravnopravnije umiješali u borbu za sam vrh ljestvice, s iznimkom dobrog početka prodaje nove knjige priča Harukija Murakamija "Prvo lice jednine" (Vuković i Runjić) i romana-ljubića Sophie Cousens "Iduće godine u isto vrijeme" (Egmont).

Ljubitelje hrvatske književnosti može veseliti ulazak u TOP 50 novog krimića Ivice Ivaniševića "Ulica Ferde Pomykala 17" (V.B.Z.) kao i zadržavanje pozicija među prvih 10 knjiga Tisje Kljaković Braić "U malu je uša đava" (Fraktura) i Zorana Ferića "Putujuće kazalište" (V.B.Z.).

Ali to nije sve što se tiče hrvatskih autorica/a, u TOP 50 nalaze se još nekoliko naslova: "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić (Naklada Hermes), "Okretište" Damira Karakaša (Disput), "Zadnja ruka" Renata Baretića (Hena com), "Sine, idemo kući" Ivice Prtenjače (V.B.Z.) i "Stolareva kći" Marine Vujčić (Fraktura), što je vrlo dobar udio knjiga iz hrvatske književnosti, no koji istovremeno ukazuje i na očiti izostanak značajnijeg broja većih prijevodnih uspješnica.

Kod knjiga i slikovnica za djecu i mlade nema nekih većih iznenađenja, od slikovnica najviše su se kupovale "Orašar" An Leysen (Profil) i svevremenska "Ježeva kućica" Branka Ćopića (Naša djeca), a primjetna je bila povećana prodaja naslova koji se referiraju na božićnu tematiku, poput "Popi i Bobi : Božićno drvce" Axela Schefflera (Planet Zoe), "Djevojčica koja je spasila Božić" Matta Haiga (Mozaik knjiga) ili novitet "Doktor Jabuka i tajna božićna poruka" Slavka Sobina (Petrine knjige).

Naravno, uz neupitne uspješnice Jeffa Kinneyja od kojih se i dalje najviše tražio "Gregov dnevnik: Raspad sistema" (Mozaik knjiga).


* kad smo već kod djece, u kategoriji publicističkih izdanja od priručnika za roditelje najbolje se prodavao "Kako biti opušten roditelj" Iben Dissing SandahlSarah Zobel (Egmont).

Publicistika

Dah Nestor James
Voli me više od svega na svijetu Furlan Mira
Ljubav oko svijeta Rostuhar Davor
Moji sretni kolači Brekalo Maja

Od publicističkih naslova (kategorija koja u nas pokriva širi krug ne-književnih kategorija) u prosincu se (kao i u studenom) sjajno prodavala knjiga "Dah" Jamesa Nestora (Planetopija), a svoje i proteklih mjeseci visoke pozicije na listi zadržale su i knjige "Oni 2" Tisje Kljaković Braić (Fraktura), "Metoda Wim Hof" Wima Hofa (Planetopija), "Ljubav oko svijeta" Davora Rostuhara (Klub za ekspedicionizam i kulturu) i "longseller" Jamesa Petersona "12 pravila za život" (Verbum), te "Ponoć u Černobilu" Adama Higginbothama (Znanje) i "Napokon socijalizam!" Thomasa Pikettyja (Profil).

No, kako nas kod mjesečnih top listi posebno zanimaju novi naslovi koji ulaze na iste, u prosincu odličan start bilježi autobiografija Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu" (Fraktura) te knjiga za sve uzraste (ali ipak najviše za odrasle) "Veliki Panda i Sićušni Zmaj" Jamesa Norburyja (Stilus), a prate ih "(P)ostati zdrav" Brune Šimleše (Fraktura), "Najveća tajna" Rhonde Byrne (V.B.Z.), "Pripovjedač" lidera rock grupe FooFighters Davea Grohla (Rockmark) i "Moji sretni kolači" Maje Brekalo (Planetopija).

Na žalost, primjetan je (i to tijekom cijele godine) izostanak većeg broja novijih naslova iz kategorije popularno-znanstvenih djela, pa "stari i provjereni" Stephen Hawking i nakon svoje smrti (1942. - 2018.) svojim promišljanjima intrigira velik broj čitatelja, pa je njegova knjiga "Kratki odgovori na velika pitanja" (V.B.Z.) i dalje suvereno na vrhu liste u kategoriji Popularna znanost i tehnologija. Jedini novi naslov koji se uspio ubaciti u TOP 10 je "Red vremena" glasovitog talijanskog fizičara Carla Rovellija (Vuković i Runjić).

A kako se u pandemijsko vrijeme manje putuje, nije zgorega prisjetiti se da upravo čitajući knjige možemo virtualno otputovati do krajnjih granica mašte, a na tom je tragu W. E. Bowman 1956. godine napisao "Uspon na Rum Doodle" (Libricon), izmišljeni najviši vrh na svijetu, svojevrsnu "Kvaku 22" alpinističke literature. Ipak, ako preferirate hrvatske planine, za planiranje mogućih izleta dobro će vam poslužiti novo izdanje "Planinarskog vodiča po Hrvatskoj" Alana Čaplara (Mozaik knjiga).


I da ponovimo, ovo kratko pregledno izvješće o prodaji u mjesecu prosincu ujedno je i uvod u godišnju top listu koju ćemo uskoro objaviti, kada ćemo analizirati i trendove koji su obilježili prodaju knjiga u 2021. godini, te pokušati iz njih iščitati koje su dobre a koje slabije točke hrvatskog tržišta knjiga, vidljive kroz prodaju u knjižarskoj mreži.

Bilo bi dobro i kada bismo počeli promišljati kakva nam je struktura knjižarske mreže, zašto su knjige pojedinih nakladnika slabo prisutne u knjižarama, ili zašto se određene tematske niše slabije prodaju, kako se na knjižarsku prodaju reflektiraju sadašnji modeli potpore izdavanju knjiga i otkup knjiga za knjižnice i dr.

U perspektivi bismo mogli pratiti i kakva je knjižarska prodaja u pojedinoj regiji, pa čak i u pojedinim gradovima, no za tako nešto trebao bi postojati i interes koji se, do sada, i nije iskazao, pa do daljnjega Top lista zadržava svoj dosadašnji format i obuhvat.

Za više detalja o prodaji u knjižarama posjetite stranicu Top liste knjiga!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –