Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.04.2019.

U Zagrebu se predstavlja austrijsko-njemačka autorica Eve Menasse
Održava se
04.04.2019. u 19:30h

Eve Menasse (foto: Leykam international)

Životinje za napredne Menasse Eva

Predstavljanje austrijsko-njemačke autorice Eve Menasse i njezinih djela održat će se u organizaciji nakladnika Leykam international, u četvrtak 4. travnja s početkom u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Na hrvatskom su do sad, u izdanju Leykam internationala i prijevodu Andyja Jelčića, objavljene njezine knjige "Vienna" (2017.), "Vremenski kristali" (2018.) i "Životinje za napredne" (2019.).

Knjige će predstaviti Andy Jelčić (prevoditelj) i Eugenia Ehgartner (urednica).
Ulomke će čitati autorica Eva Menasse.

Izrasla iz novinarskoga miljea, Eva Menasse je u interakciji s kritikom očito spoznala da je njezina najveća snaga ronjenje na dah, korištenje mnogo puta hvaljene spisateljske virtuoznosti za to da se snažno, bez padova od početka do kraja izvuče jedna ideja, slika i argumentacija, bez okova velike konstrukcije romana čiji unutarnji zahtjevi postaju sve glasnijima kako tekst odmiče. 

O autorici:

Vienna Menasse Eva
Vremenski kristali Menasse Eva

Novinarka i književnica Eva Menasse rođena je 11. svibnja 1970. godine u Beču kao kći nekadašnjega austrijskog nogometaša Hansa Menassea i polusestra pisca Roberta Menassea. Studirala je germanistiku i povijest u Beču. Nakon studija najprije radi kao novinarka za austrijske novine, a u isto vrijeme dopisnica je njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U izravnoj dopisničkoj ulozi iz Londona je 2000. godine izvještavala o sudskoj parnici protiv poricatelja holokausta Davida Irvinga. Rasprava o tom procesu poslužila joj je kao predložak za njezinu prvu knjigu, koju je još iste godine objavila pod naslovom "Holocaust vor Gericht". Pet godina poslije objavljuje svoj prvi roman, "Vienna", za koji je iste godine nagrađena. Zbirku pripovijedaka "Lässliche Todsünden" objavljuje 2009., a za naslove pojedinih pripovijedaka poslužilo je sedam smrtnih grijeha. Potom objavljuje djelo "Wien. Küss die Hand, Moderne" (2011.), roman "Vremenski kristali" (Quasikristalle, 2013.), zbirku eseja "Lieber aufgeregt als abgeklärt" (2015.) i roman "Životinje za napredne" (Tiere für Fortgeschrittene) 2017. godine.

U pisanju i istraživanju Menasse je usredotočena na teme kao što su suočavanje s prošlošću, identitet Židova, traumatska iskustva i posljedice, kao i na individualne i kolektivne mehanizme potiskivanja prošlosti. Njezina djela prevedena su na više svjetskih jezika, a za svoje književno stvaralaštvo nagrađena je nekoliko puta, što je čini jednom od istaknutijih književnica današnje Austrije. Danas živi kao slobodna spisateljica i publicistica.

– Eva Menasse –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –