Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.11.2022.

Austrijska književnica Eva Menasse u Zagrebu predstavlja roman 'Dunkelblum'
Održava se
25.11.2022. u 18h

Eva Menasse (foto: Leykam international)

Austrijska književnica Eva Menasse predstavit će u Zagrebu svoj roman "Dunkelblum" (Leykam international, 2022) u petak, 25. studenog u 18 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika (Trg bana Josipa Jelačića 7/1). 

Uz autoricu o knjizi će govoriti Andy Jelčić (prevoditelj) i Eugenia Ehgartner (urednica). Susret će moderirati Marko Gregur.

U romanu "Dunkelblum" Menasse ocrtava veliku povijesnu panoramu na primjeru gradića koji opetovano postaje pozornicom svjetske politike i pripovijeda o odnosu stanovnika prema povijesnoj krivnji.

Na prvi pogled je Dunkelblum gradić poput svakog drugog. No iza pročelja austrijskoga mjestašca skriva se povijest grozna zločina. Svijest o tome događaju već desetljećima povezuje starije stanovnike Dunkelbluma – jednako kao i šutnja o tome činu i njegovim počiniteljima. Kasnih ljetnih dana godina 1989., dok iza obližnje mađarske granice već čekaju stotine izbjeglica iz DR Njemačke, u grad dolazi zagonetni posjetitelj. Tu se stvari iznenada uzburkaju: na livadi na rubu grada iskopan je kostur, a mlada žena nestaje. Kao u nekoj strašnoj priči pojavljuju se tragovi staroga zločina – i suočavaju stanovnike Dunkelbluma s prošlošću koju su odavno smatrali prevladanom.

O autorici:
Eva Menasse jedna je od istaknutijih književnica današnje Austrije. Rođena je 1970. godine u Beču kao kći nekadašnjega austrijskog nogometaša Hansa Menassea i polusestra pisca Roberta Menassea. Karijeru je počela kao novinarka u austrijskome tjedniku Profil te radila kao urednica u Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Od 2003. godine živi u Berlinu kao slobodna umjetnica – spisateljica i publicistica. Njezin prvi roman „Vienna“ (2005.) ovjenčan je Nagradom Rolf Heyne. Priče i eseji koji su uslijedili nakon njega postigli su velik uspjeh i kod kritike i kod publike. Dobitnica je brojnih književnih nagrada (Nagrada Heinrich Böll, Nagrada Friedrich Hölderlin, Nagrada Jonathan Swift, Austrijska književna nagrada, Nagrada gradski spisatelj Mainza, Nagrada Ludwig Börne…).

U izdanju Leykam internationala i prijevodu Andyja Jelčića kod nas su do sad objavljeni njezini romani „Vienna“ (2017.) i „Vremenski kristali“ (2018.), zbirke pripovijedaka „Životinje za napredne“ (2019.) i "Oprostivi smrtni grijesi" (2020.) i nedavno roman „Dunkelblum“ (2022.) za koji je 2021. dobila nagradu Bruno Kreisky za političku knjigu. Zajedno s Andyjem Jelčićem objavila je knjigu "Trideset portreta i poneka uvreda" (Vuković & Runjić, 2019.). Djela su joj prevedena na više svjetskih jezika.

Kao ovogodišnja laureatkinja Nagrade Albert GoldsteinEva Menasse i njezin roman "Dunkelblum" predstavit će se na ovogodišnjem sajmu knjiga u Puli.

Organiziraju: Leykam International i Austrijski kulturni forum 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –