Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eva Menasse

Vienna

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 05/2017.
  • 388 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400426
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman Eve Menasse "Vienna" objavljen je 2005. godine i govori o prošlosti jedne bečke obitelji sa židovskim i katoličkim korijenima, prikazujući nekoliko njezinih generacija i ujedno društveno-političke prilike tijekom nekoliko desetljeća 20. stoljeća. Roman započinje iznenadnim rođenjem oca ja-pripovjedačice 1930. godine za vrijeme partije bridža i završava pogrebom djeda. Pred sam početak rata djed i baka svoja dva sina i kćer Katzi šalju u inozemstvo gdje uglavnom odrastaju odvojeno. Oca prima obitelj iz maloga gradića Stopsley u Engleskoj, ujak u Londonu počinje raditi kao krojač, a Katzi sa zaručnikom odlazi u Kanadu gdje umire od posljedica upale pluća. Zahvaljujući arijskom podrijetlu bake, ona i suprug za vrijeme nacionalsocijalizma ostaju u Beču. Otac kao dječak u Londonu počinje igrati nogomet i poslije postaje igrač austrijske nogometne reprezentacije. U pedesetim godinama vodi specijaliziranu trgovinu za sportaše iz istočnih zemalja.

Otac i ujak glavne junakinje u životu se dva puta žene, a njihova djeca u romanu pripadnici su četvrte generacije koja se bavi poviješću vlastite obitelji i time ujedno vremenom nacionalsocijalizma i temom holokausta, traži odgovore, ukazuje na prešućeno, rekonstruira progon članova obitelji i život izvan domovine, a sve s ciljem buđenja svijesti u obitelji o potrebi komunikativnog i kolektivnog sjećanja, rušenja zida šutnje, oslobađanja od obiteljskih trauma, dugoročnog očuvanja uspomena na obitelji i prošlost i na kraju, s ciljem stvaranja vlastitog identiteta.

U ukupno sedamnaest poglavlja prikazuju se sudbine te „miješane“ obitelji koja je prije i tijekom Drugoga svjetskog rata bila izložena teroru nacionalsocijalističkog režima, ali i napor pripadnika najmlađe generacije da sruše zid šutnje i svoje fragmentarno znanje nadopune rekonstrukcijom obiteljske povijesti. Autorica u roman unosi mnoge autobiografske elemente, čije poznavanje međutim nije nužno za razumijevanje sadržaja romana.

Novinarka i književnica Eva Menasse rođena je 11. svibnja 1970. godine u Beču kao kći nekadašnjega austrijskog nogometaša Hansa Menassea i polusestra pisca Roberta Menassea. Studirala je germanistiku i povijest u Beču. Nakon studija najprije radi kao novinarka za austrijske novine, a u isto vrijeme dopisnica je njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U izravnoj dopisničkoj ulozi iz Londona je 2000. godine izvještavala o sudskoj parnici protiv poricatelja holokausta Davida Irvinga. Rasprava o tom procesu poslužila joj je kao predložak za njezinu prvu knjigu, koju je još iste godine objavila pod naslovom "Holocaust vor Gericht". Pet godina poslije objavljuje svoj prvi roman, "Vienna", za koji je iste godine nagrađena. Zbirku pripovijedaka "Lässliche Todsünden" objavljuje 2009., a za naslove pojedinih pripovijedaka poslužilo je sedam smrtnih grijeha. Potom objavljuje djelo "Wien. Küss die Hand, Moderne" (2011.), roman "Quasikristalle" (2013.), zbirku eseja "Lieber aufgeregt als abgeklärt" (2015.) i roman "Tiere für Fortgeschrittene" 2017. godine.

U pisanju i istraživanju Menasse je usredotočena na teme kao što su suočavanje s prošlošću, identitet Židova, traumatska iskustva i posljedice, kao i na individualne i kolektivne mehanizme potiskivanja prošlosti. Njezina djela prevedena su na više svjetskih jezika, a za svoje književno stvaralaštvo nagrađena je nekoliko puta, što je čini jednom od istaknutijih književnica današnje Austrije. Danas živi kao slobodna spisateljica i publicistica.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –