Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andy Jelčić Eva Menasse

Trideset portreta i poneka uvreda

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 12/2019.
  • 254 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532862386
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Viktor Žmegač, Dana Budisavljević, Julian Forrester, Marinko Sudac, Ines Bos Meštrović, Tom Wolfe / Moritz Müller-Wirth (Eva Menasse), Ljuba Popović, Tamara Marčetić, Karl-Markus Gauß, Vladislav Novak, Dragica Rajčić, Aftab Hussain, Eljver Rača, Milana Vuković Runjić, Holger Fock, Bruno Trnjan, Ivanka Badanjak, Christoph Ransmayr, Juraj Milječki, Bettina Balaka, Alfredo Villanueva Collado, Oružje, Ljubica (možda), Peter Höltl, Srećica, Gitti i Susi, George Weidenfeld (Eva Menasse), Cobra, Sonia Wild Bićanić, Sead Muhamedagić.

Andy Jelčić portretira riječima, a ljudi koji su osvanuli na njegovom literarnom štafelaju pozirali su mu potpuno nesvjesno, i ne znajući da ih oko pripovjedača mjeri za budući kroki koji neće završiti samo na jednom zidu, nego na mnogim našim policama. Od zvučnih imena koja su nam svima u uhu do osobenjaka s neobičnim nadimcima, Andy Jelčić – uz gostovanje austrijske spisateljice Eve Menasse – formirao je galeriju minuciozno ispisanih portreta uz koje nam preostaje samo poželjeti da i sami na taj način budemo opisani, pa i uz rizik da nas dopadne pokoja uvreda. (Marina Vujčić)

Andy Jelčić diplomirao je anglistiku i germanistiku i magistrirao na području teorije književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Profilirao se kao prevoditelj engleske i njemačke književnosti, za što je primio više nagrada.

Tijekom posljednjih petnaest godina objavljeno mu je više kratkih priča u zemlji i inozemstvu (Natječaj Vranac, Münchner Kurzgeschichtenwettbewerb, Literatur und Kritik, Lteratur/a). Gotovo sve priče poslane na natječaje ušle su u uži izbor, a neke su i nagrađene (npr. 2014. MasterCard Brod knjižara). Objavio je dva romana.

Novinarka i književnica Eva Menasse rođena je 11. svibnja 1970. godine u Beču kao kći nekadašnjega austrijskog nogometaša Hansa Menassea i polusestra pisca Roberta Menassea. Studirala je germanistiku i povijest u Beču. Nakon studija najprije radi kao novinarka za austrijske novine, a u isto vrijeme dopisnica je njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U izravnoj dopisničkoj ulozi iz Londona je 2000. godine izvještavala o sudskoj parnici protiv poricatelja holokausta Davida Irvinga. Rasprava o tom procesu poslužila joj je kao predložak za njezinu prvu knjigu, koju je još iste godine objavila pod naslovom "Holocaust vor Gericht". Pet godina poslije objavljuje svoj prvi roman, "Vienna", za koji je iste godine nagrađena. Zbirku pripovijedaka "Lässliche Todsünden" objavljuje 2009., a za naslove pojedinih pripovijedaka poslužilo je sedam smrtnih grijeha. Potom objavljuje djelo "Wien. Küss die Hand, Moderne" (2011.), roman "Quasikristalle" (2013.), zbirku eseja "Lieber aufgeregt als abgeklärt" (2015.) i roman "Tiere für Fortgeschrittene" 2017. godine.

U pisanju i istraživanju Menasse je usredotočena na teme kao što su suočavanje s prošlošću, identitet Židova, traumatska iskustva i posljedice, kao i na individualne i kolektivne mehanizme potiskivanja prošlosti. Njezina djela prevedena su na više svjetskih jezika, a za svoje književno stvaralaštvo nagrađena je nekoliko puta, što je čini jednom od istaknutijih književnica današnje Austrije. Danas živi kao slobodna spisateljica i publicistica.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –