Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andy Jelčić

85.000

  • Nakladnik: Hena com
  • 03/2017.
  • 196 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591651
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Priča romana "85.000" prati našeg čovjeka na privremenom radu u Iraku. Počinje posljednjim pogledom "odozgo" glavnog junaka, a onda pogled mijenja perspektivu, odozdo prema gore, prema suncu koje prži, prema noćnome nebu, iz položaja zaglavljenosti u stranom svijetu. Taj uvod sadrži prve dojmove i očekivanja donesena iz domovine. Otkriva se i povijest glavnog junaka, koji je prije Iraka promašio sve klasične vrijednosti hrvatskoga društva – od braka s dugogodišnjom djevojkom do "solidnog" zaposlenja i diplome. Odlazak u Irak predstavlja pokušaj saniranja svih tih promašaja.

Roman "nose" četiri ključna lika: glavni junak, dvojica njegovih suvozača i jedan diler oko kojega se okreće život američke baze. Nezanemarivu ulogu u priči ima i snažan dojam snovitih halucinacija i na sve strane otvorenog beskraja – nastao pod utjecajem droga.

Glavni junak izuzetno je uvjerljiv lik u borbi s vlastitim slabostima i promašajima te pokušajima da na brisanom prostoru dalekog i stranog svijeta nađe mir. Ovo je neka vrsta proznog bluesa s kolonijalnom temom: kad posve drukčiji kulturni krug, klima i krajolici Europljana promijene i što ostaje od ideala s kojima je pošao?

Marina Vujčić, urednica

Priča je, zapravo, jednostavna i obična. Toliko obična da se vjerojatno i dogodila: mladić iz Ludbrega, vječiti student u Zagrebu, dolazi u Sulejmaniju – glavni grad iračkoga Kurdistana – da potpiše ugovor s američkom tvrtkom za koju će raditi kao vozač kamiona. Basra, Samara, Ramadi, a tu je negdje i Bagdad – gradovi iz ratnih izvještaja i iz Tisuću i jedne noći, a između njih pustinja, zaraćena plemena, različite vjere jednoga islamskog vjerozakona, i svima samo jedno zajedničko: mržnja prema Amerikancima i prema onima koji rade za Amerikance. To je okvir kratkoga romana Andyja Jelčića. Unutar tog okvira je ono neočekivano: čudna prijateljstva, duhovito poigravanje s kulturnim razlikama i stereotipima svake vrste, upečatljivi karakteri jedne gubitničke igre i – ono što katkad djeluje šokantno – savršena uvjerljivost, kao da ne čitamo prozu nego reportažu iz iračkih zabiti i iz gradova koje naše oči nisu vidjele. Pripovjedač zna sve što se na njegovom mjestu mora znati, pa i to kako izgleda čajni ceremonijal u mehani nakraj svijeta.
 
Miljenko Jergović

Andy Jelčić diplomirao je anglistiku i germanistiku i magistrirao na području teorije književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Profilirao se kao prevoditelj engleske i njemačke književnosti, za što je primio više nagrada.

Tijekom posljednjih petnaest godina objavljeno mu je više kratkih priča u zemlji i inozemstvu (Natječaj Vranac, Münchner Kurzgeschichtenwettbewerb, Literatur und Kritik, Lteratur/a). Gotovo sve priče poslane na natječaje ušle su u uži izbor, a neke su i nagrađene (npr. 2014. MasterCard Brod knjižara). Objavio je dva romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –