Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.09.2016.

Utorak na Festivalu svjetske književnosti 2016.
Održava se
06.09.2016. u 11:30h

Dragan Velikić

U utorak, 6. rujna na Festivalu svjetske književnosti saznajte sve o promjenama, prijetnjama i prilikama u talijanskom izdavaštvu danas. Nakon predavanja koje će održati Smiljka Malinar i Benedetta Centovalli slijedi tribina Pisac i njegov čitatelj na kojoj sudjeluju francuska autorica Laurence Plazenet i njezina prevoditeljica Ita Kovač.

Održat će se okrugli stol na kojem će o ratnim temama u književnosti razgovarati Ivica Đikić, Stefan Hertmans i Josip Mlakić dok će najveći poznavatelj djela i opusa Umberta Eca Ugo Volli održati predavanje.

Na tribini Razotkrivanje gostuje Dragan Velikić kojeg će ugostiti Miljenko Jergović.

PROGRAM:

Jedino ljubav Plazenet Laurence
Slikar i rat Hertmans Stefan
Majstorović i Margarita Mlakić Josip
Beara Ðikić Ivica
Islednik Velikić Dragan
Otmjenost ježa Barbery Muriel

11:30 - 12:30 Dvorana Müller kina Europa
Promjene, prijetnje i prilike u talijanskom izdavaštvu danas
Predavanje prof. Smiljke Malinar i Benedette Centovalli
 

18:00 - 19:00 Dvorana Müller kina Europa
Pisac i njegov čitatelj - Laurence Plazenet i Ita Kovač
Moderira Maja Peterlić

Laurence Plazenet (Pariz 1968.) studirala je na prestižnoj Ecole Normale Supérieure i na Princetonu i doktorirala na Sorboni s temom Francuska književnost 17. stoljeća. Predaje francusku književnost na Sorboni, a 2005. objavila je svoj prvi roman, "L’amour seul" (Jedino ljubav), nagrađen 2005. godine nagradom Prix Charles Oulmont de la Foundation de France i nagradom Bourse Thyde Monier te 2009. godine Nagradom EU za književnost. Godine 2009. objavljen joj je roman "La Blessure et la soif", 2011. roman "Disproportion de l’homme", a trenutno piše svoj četvrti roman. Kod nas je u prijevodu Ite Kovač objavljen njezin roman "Jedino ljubav" (Naklada Ljevak, 2016).
 

18:00 - 19:00 Velika dvorana kina Europa
Filmska večer s Muriel Barbery
Jež (Francuska, 2009.)

Paloma, djevojčica sklona filozofiji, izrazito je svjesna životnih razočaranja. Njezini roditelji jedva je primjećuju i Paloma planira počiniti samoubojstvo ukoliko se stvari ubrzo promijene nabolje. Renee je domarka u zgradi u kojoj Paloma živi sa svojim roditeljima. U slobodno vrijeme, Renee najviše voli provoditi uz neku od knjiga iz svoje bogate biblioteke. Neugledna domarka upravo se pomirila sa samotnim životom kad se ljubazni japanski biznismen Kakuro (Togo Igawa) doseli u zgradu i u njoj zamjećuje nešto što većina ljudi ne vidi.

Ali Paloma nije poput većine drugih i ako je u stanju pronaći način da spoji Renee i Kakura, možda će napokon imati dovoljno dokaza da zaključi kako život vrijedi živjeti unatoč svakodnevnim nedaćama kroz koje svi prolazimo.
 

19:30 - 20:30 Dvorana Müller kina Europa
Muze i topovi: ratne teme u književnosti
Sudjeluju: Ivica Đikić, Stefan Hertmans i Josip Mlakić
Moderira Hrvoje Klasić
 

21:00 - 22:00 Velika dvorana kina Europa
Tribina Razotkrivanje: Dragan Velikić
Vodi Miljenko Jergović

Dragan Velikić (Beograd, 1953.) diplomirao je svjetsku književnost s teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. bio je urednik izdavačke djelatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas i Reporter. Od lipnja 2005. do studenoga 2009. bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Objavljuje romane te knjige priča i eseja. Knjige Dragana Velikića prevedene su na petnaest europskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inozemnim antologijama proze. Živi u Beogradu.
 

21:00 - 22:00 Dvorana Müller kina Europa
Ugo Volli: Predavanje o Umbertu Ecu

Ugo Volli (Trst, 1948.), najveći poznavatelj djela i opusa Umberta Eca, profesor je semiotike na Sveučilištu u Torinu i koordinator Centra za istraživanje komunikacije (CIRCE). Autor je više od dvjesto znanstvenih tekstova i petnaest knjiga. Surađuje s raznim časopisima te radijskim i televizijskih emisijama. Kao predavač gostovao je na brojnim sveučilištima. Neki su od njegovih novijih naslova "Laboratorio di semiotica" (2005.), "Lezioni di filosofia della comunicazione" (2008.) i "Domande alla Torah" (2012.).


U Splitu će se od 21 sat u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati Susret srednjoškolaca s piscem lektire, na kojem gostuje Renato Baretić (Osmi povjerenik). Susret će moderirati prof. Fabjana Jakovčić Čović, a gostuje Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –