Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Laurence Plazenet

Jedino ljubav

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ita Kovač
  • 04/2015.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038131
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Jedino ljubav" francuske književnice Laurence Plazenet govori o strastvenoj ljubavi između gospođice d’Albrecht i njezinog učitelja Augustina de Ramóna y Cordobe, koja je započela kad je Cordobinoj učenici bilo tek petnaest godina. Roman se odlikuje dotjeranim klasičnim stilom i govori o modernom strastvenom odnosu u povijesnom kontekstu.

Taj ambigvitet daje knjizi izuzetan šarm i eleganciju i glavni je razlog što su ga francuski kritičari bez izuzetka hvalili i što je knjiga dobila tri prestižne nagrade za književnost. Pigmalionski odnos između de Ramóna i njegove mlade učenice koju podučava zadovoljstvima tijela i duha nailazi na vanjske i unutarnje prepreke, pa se ljubavnici rastaju i ponovno sastaju, sve do konačnog tragičnog kraja – kad gospođica d’Albrecht izgubi kćer koju je dobila s de Ramónom i posvećuje se asketskom životu požrtvovno liječeći žrtve kuge, kolere i ostalih zaraznih bolesti.



Gospodin de Ramón neosporni je majstor u umijeću okrutnosti, povlačenja, lišavanja i ponižavanja. Gospođica dʼAlbrecht čista je ljubav, apsolut ljubavi, što će gospodin de Ramón prekasno shvatiti. Izuzetan tekst koji se čita u zanosu i stisnuta srca. Surovost puti i stranputrice tjelesne strasti, opisane su jezikom tako uzvišenim da nas gotovo guši.

Livre-addict.fr

Laurence Plazenet (Pariz 1968.) studirala je na prestižnoj Ecole Normale Supérieure i na Princetonu i doktorirala na Sorboni s temom Francuska književnost 17. stoljeća. Predaje francusku književnost na Sorboni, a 2005. objavila je svoj prvi roman, "L’amour seul" (Jedino ljubav), nagrađen 2005. godine  nagradom Prix Charles Oulmont de la Foundation de France i nagradom Bourse Thyde Monier te 2009. godine Nagradom EU za književnost.

Godine 2009. objavljen joj je roman "La Blessure et la soif", 2011. roman "Disproportion de l’homme", a trenutno piše svoj četvrti roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –