Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Muriel Barbery

Otmjenost ježa

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Zora Suton
  • 06/2009.
  • 355 str., meki uvez
  • ISBN 9789537250287
  • Cijena: 155.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman Muriel Barbery ''Otmjenost ježa'' plijeni od prve stranice svojim neočekivanim zapletom, paradoksima, osjetljivim, dubokim i smiješnim likovima. Posjeduje nevjerojatnu plastičnost kojom dočarava život, a prodirući u bit ljudskih odnosa, topao je i duboko human; književnosti daje nadu.

Događa se u jednoj buržujskoj pariškoj zgradi u sedmom okrugu s glavnim likom kućepaziteljice koja čita filozofske knjige i romane, a pred stanarima koje svaki dan susreće glumi analfabetizam, ne bi li je ostavili na miru. Strastveno voli Tolstoja i rusku književnost, a Husserlovu fenomenologiju iščitala je uz Mahlerovu glazbu.

Mimo svih konvencija, ona se vezuje za gospodina Ozua, bogatog Japanca, koji je poziva je na večeru, te za Palomu, djevojčicu od dvanaest godina, nadarenu i suicidalnu. Malo pomalo, stvara se čipka tananih ljudskih odnosa. Roman razbija klišeje i donosi ipak optimistično viđenje jednog društva u kojemu socijalni okviri i granice nisu presudni za istinsko prožimanje ljudskih bića; u kojemu su odbačeni postavljeni u središte pariškog mikrokozmosa.

Inteligentan, malo karikaturalan, ali suptilan i duhovit, roman Muriel Barbery svojom otmjenošću predstavlja štit od najezde ambijentalne prostote današnje proze, te donosi osvježenje u zamornu recepciju industrijaliziranog i komercijaliziranog romana koji njome prevladava.

Muriel Barbery, višestruko nagrađivana francuska spisateljica, rođena 1969. godine u Casablanci (Maroko). Školovala se na renomiranom pariškom fakultetu École Normale Supérieure i doktorirala filozofiju 1993. Predavala je na sveučilištu Université de Bourgogne,, a potom na Saint-Lôi u Caenu.2008. napušta akadmsku karijeru i odlazi na dogodišnju stipendiju u Kyoto. Taj će boravak u Japanu izvršiti neizbrisiv utjecaj na njezin život i djelo.

Objavila je romane "Une gourmandise" (Poslastica, 2000), "Otmjenost ježa" (2006.) i "Život vilenjaka" (2015). "Otmjenost ježa" postigao je golem uspjeh u Europi i svijetu, preveden je na više od trideset jezika u milijunskoj nakladi da bi uspeo autoricu na sam vrh suvremene francuske proze. U rujnu 2016. Muriel Barbery je gostovala na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –