Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rabindranath Tagore

Gitanđali : Pjesme darovnice

  • Nakladnik: Paralele
  • Prijevod: Robert Mandić
  • 12/2004.
  • 120 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9539999707
  • Cijena: 14.33 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Gitanđali" je kolekcija proznih tekstova, prepunih muzikalnog naboja i prekrasnih metafora. Taj alegorijski svijet je ispunjen običnim svakodnevnim stvarima, poput svjetiljki, mora ili cvijeća, ali one nose sa sobom i daleko dublje značenje, vodeći nas kroz labirint naše zbunjenosti pred vrata audijencijske dvorane božanskog ljubavnika. Čitatelj se ne može oduprijeti ljepoti ovih slika, pa mu um neumitno doseže onu Istinu u kojoj je sve izrečeno čak i kada ništa nije izgovoreno.

Tagore je pomnjivo popločao stazu do središta nas, pretvorivši zbilju u san, prozaičnost stvarnosti u opojnu bajku, navevši nas na zaključak kako bi ljubav, jer je ona sveopći, kozmički princip, trebala biti središte našega života, što je moguće samo ako je izražena u svakodnevici. Običnost trenutka, dotaknuta ljubavlju, odbacuje svoje prnje i pojavljuje se ono njeno blistavo i veličanstveno lice koje smo vječno tražili i od kojeg nam zastaje dah.

Rabindranath Tagore je poznat i kao Robi Thakur, te Gurudev, što znači Bog-Učitelj. Rođen je u Kalkuti, u Bengalu, pokrajini kolonijalne Indije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –