Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rabindranath Tagore

Čovjekova vjera : Hibbert predavanja održana 1930.

  • Nakladnik: Paralele
  • Prijevod: Robert Mandić
  • 10/2006.
  • 190 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9539999774
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U «Čovjekovoj vjeri» Tagore ispravno zamjećuje da tek sa Zarathuštrom počinju prevladavati one religije koje smatraju da je istinski zadatak svakog pojedinca oplemeniti samoga sebe. Ovdje dolazimo do vrhunca razvoja naših potencijala i prijestolje Svijesti nasljeđuje Ljudskost, sa svim svojim nijansama i očaravajućim dubinama. Ostvarivana u okviru ovog ili onog kulturnog, društvenog ili socijalnog miljea, njezina je bit uvijek ista.

Tagore ovo jasno uviđa, stoga ne negira vrijednost pojedinih religija. Ne izdvaja ih, ne zalaže se ni za jednu posebno, no svejedno ih podržava, smatrajući kako izvršavaju svoju pozitivnu funkciju, jer se zahvaljujući njima razvija naše razumijevanje prave biti «Čovjekove vjere». Tako i kad nisu prihvatljive zbog nekih svojih premisa, povijest pokazuje da je njihovo djelovanje donijelo mnogo dobra Čovječanstvu. Zalažući se za nastavak ovog napretka, smisao je Tagorovih načela sljedeći: ako je Materija korijenje, Život stabljika, Svijest list, onda je Ljudskost cvijet. Odatle dakle izrasta onaj plod kojem Bog teži, i to jedino ukoliko smatramo neumitnim univerzalno bratstvo svega postojećeg.

Rabindranath Tagore je poznat i kao Robi Thakur, te Gurudev, što znači Bog-Učitelj. Rođen je u Kalkuti, u Bengalu, pokrajini kolonijalne Indije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –