Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gilbert Keith Chesterton

Kugla i križ

  • Nakladnik: Paralele
  • Prijevod: Robert Mandić
  • 12/2007.
  • 286 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537554002
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
G.K. Chesterton je svoj odnos prema životu sustavno zapisivao tijekom četiri-pet godina od 1894. nadalje. Tadašnje bilješke korak po korak opisuju njegov svjetonazor onako kako ga je promišljao, pomno ispitujući odnos čovjeka i Boga, te čovjeka i čovjeka prema svojem bližnjem.
Iza njega je ostalo osamdesetak knjiga, nekoliko stotina pjesama, dvjestotinjak kratkih priča, četiri tisuće eseja i nekoliko drama. Okušao se u velikom broju književnih formi, bio je umjetnički i društveni kritičar, biograf, povjesničar, pjesnik, dramatičar, romanopisac, pisac detektivskih priča, fantazija i vjerskih rasprava.

Chestertona su nazivali princem paradoksa, a stavovi koje je u svojim djelima iznosio iznenađujuća su mješavina liberalizma i konzervativizma - uvijek na granici satire, pokazujući smisao za humor i začuđujuću dosjetljivost.

U romanu «Kugla i križ», iako radnja u nekim trenutcima djeluje izuzetno realistično, to nas ne bi trebalo zavarati. Svi su likovi i svi događaji samo simboli. Štoviše, oni su predznaci moguće propasti. Dok ateist i katolik bježe pred policijom jer su u međusobnom dvoboju spremni žrtvovati život braneći svoja uvjerenja, klopka mehaničkog odnosa prema sebi, bližnjima i svemu što radimo ili susrećemo pokušava uništiti dušu Čovječanstva, neminovno dovodeći do Sudnjega dana. Pred tom se opasnošću svi, pa čak i dvojica zakletih protivnika, moraju ujediniti i zajednički boriti, a spasiti ih može jedino vjera u Čudo.

Gilbertove su zagonetke dotad neviđene, rješenja beskrajno iznenađujuća, dijalozi nezaboravni, stil živopisan i poetičan, istovremeno ekscentričan i iznimno maštovit. Pojedini dijelovi su farse jer u potpunosti odbijaju sebe shvaćati ozbiljno, osim kad se radi o etičkim, moralnim i vjerskim nedoumicama. Iako znamo posumnjati u njegove konstrukcije, na kraju moramo priznati da svaka pojedina rečenica nesumnjivo predstavlja važan dio slagalice, upravo onakve kakvom ju je on zamislio.

Tom svojom neukrotivošću Chesterton nam prenosi najhitniju poruku, posebno izraženu u njegovim romanima protkanim fantastičnim realizmom - življenje je doista vrijedno jedino kad ga pretvorimo u veliku igru do vrha ispunjenu 'nevinim djetinjim užitkom, baš kako je to njemu uspijevalo dok je stvarao svoja djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –