Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Filip Ćorlukić

Quo vadis homo : Katastrofa ili savršenstvo

  • Nakladnik: Fokus komunikacije
  • 05/2016.
  • 535 str., meki uvez
  • ISBN 9789533490243
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Analizirajući svete knjige suvremenih monoteističkih religija, ali i budizma i hinduizma, kao i vrlo starih na mitologijama zasnovanih religija i tumačeći ih dostignućima naše suvremene znanosti, Filip Ćorlukić u ovoj knjizi donosi suvremenu sintezu sociološko-psihološke misli čovječanstva. Iako zadire u mnoga različita područja, zajednička nit koja povezuje autorove teme sadržana je već u posveti knjige ideji Ujedinjenih naroda, odnosno svima nama potrebnom zajedništvu različitosti.

Kroz analizu ideja sadržanih u svetim knjigama, autor nam sugerira zaključak da sve religije u biti zastupaju iste poruke. Različite istine koje obično smatramo oštro suprotstavljenima, po autorovu mišljenju samo su aspekti iste istine. Premda se on u svojim znanstvenim traganjima iscrpno služio starim vjerskim zapisima, osobito Biblijom i Kuranom, u strogom smislu riječi ovo nije samo religijska knjiga. Ona sadrži i povijest ljudskih težnja, kao i mnoge suvremene sociološke i psihološke dileme.

U tumačenjima raznih fenomena i dilema ljudske duše Ćorlukićeva knjiga donosi više rješenja i razrjašenja nego što ih nalazimo u mnogim knjigama suvremene psihoanalize. U cilju stvarnog razumijevanja nekih fenomena često spominjanih u svetim knjigama, Ćorlukić na samom početku knjige uvodi oslanjanje na Einsteinovu kvantnu mehaniku, povezanu s epohalnim rezultatima istraživanja stanica i molekularne biologije - što je zaista veliko iznenađenje i novost.

"Quo vadis homo" zanimljiva je i originalna knjiga koja će potaknuti čitatelja da razmišlja o sudbonosnim problemima današnjice. 

Filip Ćorlukić rođen je 1928. godine u selu Vrhovi kod Dervente. Diplomiravši fiziku, radio isprva u vojnoj industriji, potom u industriji papira kao stručnjak za automatizaciju te u naftnoj industriji. Objavio je 10 knjiga, među kojima se ističe uspješnica "Kamo ideš čovječe". Od 1976. godine na popisu je znanstvenih istraživača. Živi i radi u Puli.   

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –