Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Magaš

Geografija Hrvatske

  • Nakladnik: Meridijani
  • 11/2013.
  • 600 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533310404
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Geografski prostor na kojem živi pojedini narod presudno određuje njegovu samobitnost, opstojnost i razvoj, poput jezika i povijesti, stoga je ova monografija (ujedno i prošireni sveučilišni udžbenik) važna za zemljopisno poznavanje prostora Republike Hrvatske. Uz profesorski poriv, kao presudan za njezino nastajanje, autor , ističe i domoljubni osjećaj te nesumnjivu društvenu potrebu i značenje.

"Geografija Hrvatske" prof. dr. sc. Damira Magaša (od 1996. predaje geografiju Hrvatske na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru) rezultat je autorova višegodišnjeg rada, sveobuhvatna i moderna sinteza geografskih spoznaja o hrvatskom prostoru.

Čini je desetak poglavlja sustavno složenih u skladu s načelima suvremene svjetske regionalne geografije. Autor iscrpno razmatra položaj, veličinu i obuhvat, prirodno-geografska (reljefna, klimatska, hidrogeografska, pedogeografska, biogeografska) i društveno-geografska (stanovništvo, gospodarstvo, međunarodni status) obilježja suvremenog prostora Hrvatske. Posebno kritički obrađuje njezin povijesno-geografski razvoj, upravno-teritorijalne mijene i koncepte regionalizacije sve do suvremenih složenih odnosa gravitacijske raščlambe. Ujedno donosi i pregled razvoja hrvatske geografije uz navode opsežne literature uz svako poglavlje.

Ova je knjiga, i kao monografsko izdanje i kao proširena sveučilišna udžbenička građa, nakon dugo vremena novi predložak geografskom razumijevanju i proučavanju hrvatskog prostora. Inovativnim stajalištima, konceptima i tumačenjima svojevrsna je prekretnica u suvremenom geografskom pristupu u Hrvatskoj. Ujedno je i poticaj novim hrvatskim naraštajima geografa za izradu modernih analitičkih i sintetskih djela o ovom iznimnom dijelu Europe.

Damir Magaš, začetnik zadarske geografske škole, utemeljitelj Odjela za geografiju i časopisa Geoadria te Centra za istraživanje krša i priobalja na Sveučilištu u Zadru, čiji je bio prvi rektor.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –