Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Varga

Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih : Život na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću, s knjigama recepata

  • Nakladnik: Meridijani
  • 11/2015.
  • 496 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532391930
  • Cijena: 46.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Život na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću, sa knjigama recepata, opis je ovog opsežnog djela pod uredničkom paskom prof. dr. Dragutina Feletara i dr. sc. Petra Feletara. Izdana u povodu 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole IV. Zrinskog, knjiga je izraz želje da se o slavnim osobama naše prošlosti i tom vremenu progovori obuhvaćajući i život toga doba, a ne samo političke događaje. Zato je ovo djelo naš prinos ekohistoriji, razmjerno novoj grani povijesti koja proučava međuodnos čovjeka i prirode u prošlosti. U svakom slučaju ovo je bogata, ilustrirana freska Zrinskih i kao nacionalnih junaka i kao - gurmana.

Ova knjige prava je riznica podataka (zapravo, građu) o jednom segmentu svakodnevnog života u vrijeme Zrinskih: kako se u to doba proizvodila hrana, kako se jelo, pilo i blagovalo. Usput se i ova knjiga bavi i općenitim predstavljanjem obitelji Zrinski i njihova odnosa spram povijesnih zbivanja i ličnosti toga doba. Međutim, težište prikaza je ipak na sustavnoj prezentaciji svih sastavnica prehrane toga burnog vremena.

Tom ekohistorijskom temom dosad se bavilo vrlo malo istraživača, a velika vrijednost ove studije je i u tomu što autor najvećim dijelom koristi mađarske povijesne izvore, odnosno donosi građu koja je dosad mahom bila nepoznata hrvatskoj historiografiji.


Iako se prvenstveno bavi prehranom, pilom i blagovanjem,  knjiga daje vrlo široki uvid u način života na vlastelinstvima Zrinskih, odnosno na njihovim dvorovima i u utvrdama, pa i niz zanimljivih i manje poznatih podataka o pojedinim članovima grofovske obitelji Zrinski te o tadašnjim važnim zbivanjima. Mnoštvo dosad nepoznatih ili malo poznatih podataka opisuju se tadašnje blagovaonice, oprema i posuđe, pokućstvo i prostorni rasporedi, te običaji i posluga kod blagovanja.

Da bi opisao izvorište zrinskog posuđa i druge opreme, autor temeljito prikazuje i povijest i značenje njihovih rudnika i rudarstva, te tradicionalno ispiranje zlata na rijekama Muri i Dravi. Vinogradima, podrumarstvu, pečenju rakije i pripremanju likera očekivano je posvećena osobita pozornost.

Knjiga donosi temeljite opise proizvodnje svih vrsta hrane na imanjima Zrinskih... mnogo podataka o hrani i prehrani završava zbirkom recepata iz vremena Zrinskih. Tu je ponajprije rukopisna kuharica Zrinskih, ali i recepti iz zbirki Galgoczy i Fay, te iz znamenite "Kološvarske kuharice". Ponovno pripremanje i popularizacija tih starinskih jela zacijelo bi danas bio pravi turistički hit.


Ova knjiga nesumnjivo je vrijedan prinos poznavanju povijesti Hrvatske (i Ugarske) u doba Zrinskih (16. i 17. stoljeća). Ona je sadržajna i ekohistorijska novina, koja baca novo historiografsko svijetlo na život u “ostacima ostataka” Hrvatske u doba obrane i borbi s Osmanlijama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih - promocija –

Meridijani izdavačka kuća

Meridijani su specijalizirani za geografska i povijesna izdanja. Izdajemo udžbenike, knjige i znanstvene časopise

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –