Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivica Župan

Pragmatičari, dogmati, sanjari : Hrvatska umjetnost i društvo 1950-ih godina

  • Nakladnik: Meridijani
  • Nakladnik: Ina - Industrija nafte
  • 03/2007.
  • 463 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537049386
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Tako je inicijalna ideja o EXAT-u 51 prerasla u poticaj za šire i dublje istraživanje odnosa umjetnosti i ideologije u praksi, prvenstveno u razdoblju od 1945. do 1956. godine. A knjiga koju imate pred sobom zapravo je daljnjim istraživačkim i odgovarajućim likovnim materijalom bitno nadograđena izdanje autorove studije «EXAT 51 i drug(ov)i : Hrvatska umjetnost i kultura u promijenjenim političkim prilikama ranih pedesetih godina 20. stoljeća» koju je Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika objavila 2005. godine.

Slobodno se može reći da je taj odnos – odnos umjetnosti i ideologije, realizirane u postupcima vlasti - bio važan, u različitim modalitetima i u različitu intenzitetu, do samog rasapa jugoslavenske federacije; pa i u promijenjenim društvenim okolnostima, u samostalnoj Hrvatskoj s političkim pluralizmom, taj neprirodni brak politike i kulture i dalje ostaje problematičan.

Pokazalo se tako, kad je riječ o hrvatskoj kulturi i umjetnosti u vrijeme „druge" socijalističke Jugoslavije, ne samo da se ne može izbjeći govor o društvenom, političkom i ideološkom kontekstu nego da je taj kontekst bio bitan i da je u najvećoj mjeri i određivao to područje. U našoj povijesti zacijelo nema tako dugog razdoblja ovisnosti (jednom veće, drugi put manje) o politici i ideologiji, ispunjenog tako skokovitim, krivudavim, često iznenađujućim i neočekivanim rješenjima, koje bi se moglo uspoređivati s drugom polovicom XX. stoljeća, osobito s prvih desetak godina poslije Drugog svjetskog rata.

Hipoteza o manipulativnoj prirodi odnosa politike i umjetnosti, snošljivosti totalitarne vlasti i umjetnika radi (obostrane) koristi, nije nova. Međutim, u Županovu dobrim dijelom multidisciplinarnom istraživanju, koje podvrgava suvisloj analizi najvažnije dosad iznesene stavove i donosi prilično uvjerljive zaključke, ta je hipoteza prvi put postavljena na materijalu koji nije parcijalan.

U središtu studije jest, doduše, konkretna skupina likovnih umjetnika, članova EXAT-a 51 - njihova je djelatnost, skupa s korijenima iz kojih izrastaju i posljedicama koje ostavljaju, osvijetljena iz mnogih rakursa, svestrano; ali najveća je vrijednost Županova rada u tome što je nadrastao granice samo jedne umjetnosti i pojedinačnog slučaja i izdigao se na razinu koja jasnije i utemeljenije nego dosad promišlja o nekim novim koordinatama hrvatske kulture i umjetnosti u određenom vremenu. (Strahimir Primorac)

***

Ivica Župan rođen je 14. prosinca 1951. u Ðakovu. Završio je studij književnosti i filozofije, a po zanimanju je novinar-urednik. Od 1979. zaposlen je u INA d. d., danas kao novinar-urednik u Sektoru korporativnih komunikacija. Od 1977. prikaze domaće književne, likovne i jazz produkcije objavljuje u "Slobodnoj Dalmaciji" i "Novom listu", na radiju, u TV emisijama i u svim domaćim specijaliziranim revijama. Objavio je knjige "Guja u njedrima - panorama hrvatske fantastične priče", "Mickey Spillane i američka gruba' škola kriminalističke proze", "Vedri Sizif - razgovori s Ivanom Kožarićem", "Boris Demur" (monografija),"EXAT 51 i drugo(vi)" i"Međunarodni park skulptura Jakovlje" (monografija). Član je Hrvatskog novinarskog društva i Društva hrvatskih književnika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –